Waarom je na het lezen van deze post vandaag nog je laptop gaat backuppen

Je weet hoe belangrijk een backup is als je laptop ooit serieus gecrasht is. Of de horrorverhalen hebt gehoord.

Alle andere ondernemers: "Nee, ik heb nog geen backup, maar dat ga ik binnenkort regelen." Uhu. Tuurlijk. Ondertussen zeg je dat al jaren.

Prijs jezelf gelukkig. Je hebt Doom's Day nog niet hoeven ervaren. Zoals ik. Leuk man. Hartkloppingen tot in mijn oren.

Que pasa? Nou, ik heb dus een dubbele backup. Online gebruik ik Dropbox. Offline een Apple Time Capsule. Dat is dus een apparaat dat via wifi connectie maakt met je laptop. Om het uur maakt hij als het ware een screenshot van je hele laptop. Als je laptop crasht, hoef je alleen maar de laatste versie terug te zetten en je bent weer up and running.

Ja, tot zover de theorie.

Ik kwam thuis van een weekendje weg en zag dat de Time Capsule al een paar dagen geen backup had gedaan. Hmm. Vreemd. Internet doet het. Klooien. Wifi werkt niet. Via de kabel dan? Ook niet. Wat is deze?

Googlen dan. Oh, de laatste Apple OSX update is een versie die de Time Capsule niet aankan. Die moet teruggezet worden naar een oude versie. Daarvoor hoef je 'alléén maar dit bestandje te downloaden, éven iets wijzigen en dan deze installeren'. 65.476 andere gebruikers gingen je voor.

Tuurlijk. Doe ik effe.

Downloaden. Wijzigen. Hey, waarom blijft ie hangen? Dat is raar. Klik klik. Doet niks. Hmm, ik kan ook geen ander programma meer openen. Ok, even opnieuw opstarten dan. Hmm. Hij blijft wel heel lang in de opstartfase.

Kut. Mijn laptop is gecrasht. Fuck fuck fuck! *)#*%$(%@ Patty, wat ben je toch ook een kutwijf! Kun je nou niet met je tyfustengels van dat ding afblijven? Jeeeezus!

Je had er niet bij willen zijn. Of misschien wel, voor je wekelijkse dosis entertainment in de vorm van leedvermaak.

Dan maar naar de Apple Dokter, met mijn laptop en Time Capsule veilig in mijn tas. Met klotsende oksels en dus mijn hart tot in mijn oren. Maandag 11:00u hè.
"We gaan voor je kijken. Hopelijk zijn ze morgen klaar."
"MORGEN?! IK BEN ONDERNEMER! MORGEN?!"
"Nou, we doen ons best."

Liefje belt me. Drama tot en met. Ik dan. Hij blijft rustig. Probeert grapjes te maken. Niet. Nu.

Adem in. Adem uit.

Ok. Wachten. Duurt lang. Wachten. 16:00u. Ja hallo. Bellen dan maar.

"Nou, uw laptop start niet meer op hoor, die moeten we opnieuw installeren. En de Time Capsule krijgen we ook niet meer aan de praat. Heeft u uw gegevens nog ergens anders staan?"

Fuuuuuck.

Thank god, dat heb ik inderdaad. Via Dropbox dus. Maar wat als ik mijn laptop opnieuw installeer, hem koppel aan Dropbox en dat ie dan de verkeerde kant op synct? Want ja, dat heb ik al een keer zien gebeuren. Wil je ook niet.

Onderzoekskosten € 49,- per item. Laptopbestanden overzetten op een externe harddisk en opnieuw installeren: € 200,-. Nou, dat gaan we dus mooi effe niet doen, hè.

"Nee hoor, geef maar mee, ik regel het zelf wel."

Paniek.

Ik moet iemand bellen. En halleluja, toen was er nerdvriend (lees: held!) Erik. Die avond nog kwam hij met allerlei nerdspul mijn laptop fixen. Gewoon stap voor stap. Eerst alles downloaden van mijn laptop. Opnieuw installeren. Bestanden er weer op. Dropbox aan. Phew.

"Zo, ik zie dat je maar 120gb opslag hebt. Knap hoor. En nog 80gb over zelfs."
"Wat?! 80gb over?! Dat was eerst 10!"
"Oh. Hopelijk mis je niets?"
"..."

Blijkbaar bleek ik in de jaren wat meuk te hebben opgebouwd, want ik miste geen enkel bestand. En ik kreeg dus mooi de kans om alles nóg beter in te richten. Geluk bij een ongeluk. Maar ik wens niemand zo'n dramatisch avontuur toe.

De moraal van dit verhaal?

Z O R G   V O O R   E E N   F U C K I N G   B A C K U P.

En niet één, maar twee. Want ja, dat wil je.

Welke gebruik ik nu?

  1. Dropbox dus (referral link). Ik heb geen Mijn Documenten-map. Dropbox IS de 'Mijn Documenten'-map. Daarmee staan de documenten dus op mijn laptop én in Dropbox en worden ze continu geüpdatet.
  2. Backblaze (referral link). Aangeraden door meerdere nerdvrienden. Voor $5 per maand kun je ongelimiteerd backuppen. De eerste backup duurt mogelijk dagen. Daarna gaat het automatisch. Je stelt zelf in hoe vaak. Ook handig om te weten: "Backblaze will keep versions of a file that changes for up to 30 days. However, Backblaze is not designed as an additional storage system when you run out of space. Backblaze mirrors your drive. If you delete your data, it will be deleted from Backblaze after 30 days."

Ja, allebei zijn ze online. Geen hardware meer. Scheelt spullen.

*veegt voorhoofd af*
Ik ben weer safe. En jij?