Heb je al die crèmes, lotions, make-up, flesjes en ander badkamerspul wel nodig?

Ik hou van experimenteren. Wat gebeurt er als ik X doe? Wat gebeurt er als ik Y laat? Het levert altijd interessante inzichten op.

Twee weken geleden ruimde ik mijn reiskoffer uit en zag ik mijn overvolle toilettas. Wat moet ik toch met al die zooi? Wat als ik nou...

Nou ja, en nu doe ik dus al twee weken zonder shampoo. Want die heb je dus helemaal niet nodig. Het is zelf schadelijk voor je haar. Het krijgt niet meer de kans om de vetbalans zelf op te maken. (Er is een hele no poo movement. Na een maand zonder shampoo is je haar gezonder, sterker en mooier.)

En ik doe natuurlijk altijd alles rigoureus. Ik had ook al een tijdje last van mijn ogen door hooikoorts. Dus ik gebruik sindsdien geen make-up meer. (In mijn geval alleen oogpotlood en mascara.)

En ja, waarom zou ik dan nog crème op mijn gezicht smeren? Dat was een nieuw ritueel, maar als ik dan zonder al die flesjes ga, zeker in de zomer... laten we deze ook maar even niet doen dan.

Oh, dit voelt wel heel zomers. Weet je wat? Laat al die sieraden ook maar dan. Dat zit me toch in de weg als het warm is.

Deze week las ik voor de zoveelste keer over hoe slecht beha's zijn voor je borsten. Dat het zorgt voor blokkades in je lymfeklieren. Naja, als ik dan toch bezig ben.

Ik voel me elke dag alsof ik naar het strand ga of er net af kom. Het is echt bevrijdend zonder alle 'meuk'. En ik ben zo godsgruwelijk snel klaar elke ochtend. Plus ik vind mezelf nog steeds leuk als ik in de spiegel kijk. Het was even wennen in het begin, but I'm getting used to it.

Ik heb dus niets weggegooid, maar alles even in een bakje verzameld achterin de badkamerkast. En ik zeg niet dat dit voor altijd is, maar voor nu, zolang het me boeit of dient. Daarna zie ik wel wat ik ermee doe.

Ik besef ook hoeveel badkamercrap ik de deur uit heb gedaan en al jaren niet meer gebruik: zonnebrandcrème, douchegel, lippenstift, nagellak, rouge, haarspray, conditioner, parfum, bodylotion, tampons (nu de cup), de pil en ander hormoonverstoringsgedoe. Ik heb het gewoon niet nodig.

Welk experiment zou jij aan willen gaan op het gebied van minimalisme?