Hoe voorkom je domme fouten als je een drukke maand hebt?

 

Zit je in een chaotische periode? Ben je ervan overtuigd dat het weer overgaat en alles weer ’normaal’ wordt? Think again.

In drukke tijden is het een stuk lastiger om keuzes te maken. Je mist dan die extra ruimte in je hoofd waarmee je bewuste keuzes maakt. Je wilt vooral alles afhebben. Zo snel mogelijk.

Je haast, je rent en je vliegt. Je zegt voor het gemak maar overal ja op, want je bent toch al druk bezig. Dit kan er ook nog wel bij. Maar hoeveel rekening hou je met de lange termijn?

Je vergeet te checken of je wel met de juiste dingen bezig bent. Dat lukt alleen als je in ruststand bent. Wanneer je niet meer de wervelwind bént, maar ernaast gaat staan en ernaar kijkt. ”Goh, die gaat wel heel hard tekeer. Pff, wat is ze allemaal aan het doen?”

Stel dat je morgenochtend opstaat. Je voelt je misselijk, hebt een killer hoofdpijn. Ja hoor, ziek. En dat gaat vijf dagen zo. Uitgerekend natuurlijk van maandag t/m vrijdag.

Dit vertel ik natuurlijk niet zomaar. Het is me deze week overkomen. Ik hád het al zo druk. Shit. Moet dit er ook nog bij? ”Ik wil gewoon werken!” As always trek ik daar mijn lessen uit.

Kijk nu nog eens naar je to-do-list. Welke taken zou je sowieso moeten doen voor de volgende dag? Wat moet écht? En welke kun je ook wel uitstellen naar morgen? Of misschien wel volgende week? Hebben ze wel een datum nodig waarop het moet gebeuren? Nog beter: welke kunnen helemaal worden geschrapt?

Neem ook juist in die drukke tijden adempauzes. Het liefst expres op het allerdrukste moment. Wanneer de kans het grootst is dat je beslissingen maakt waar je achteraf spijt van krijgt.

Ga wandelen, een stukje rennen, ga een kopje koffie drinken bij dat hippe tentje op de hoek. Zonder laptop natuurlijk. En laat die telefoon ook een half uur met rust. Welke keuzes maak je dan?