Hoe ontwerp je zelf een eenvoudig visitekaartje dat járen meekan?

Vind je het ook moeilijk om te bedenken wat je op je visitekaartje zet? Hoeveel setjes heb je al weggegooid omdat je tóch een andere titel wilde? Of erger: laat je mensen kiezen welke van je twee visitekaartjes ze willen?

Zo had ik meerdere bedrijven: Minimal Switch en mijn Virtual Assistant bedrijf Regelhelden. Van die laatste had ik een visitekaartje met mijn eigen naam en e-mailadres erop én een algemeen kaartje. Voor het geval mensen mij niet persoonlijk wilden mailen. Want eh...

Stápels heb ik weggegooid omdat ik stopte met Regelhelden. En op mijn Minimal Switch kaartje stond alléén mijn Nederlandse website. Tja, als je naar New York verhuist heb je daar natuurlijk geen ruk aan.

Zonde.

”Een minimalist heeft natuurlijk geen visitekaartje.” Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik die te horen krijg... En tóch ben ik gek op papier.

Anderen ook. Ze willen na een gesprek met mij iets tastbaars in hun handen hebben. Als een certificaat. Om er later nog één of twee keer naar te kijken en daarna te laten verstoffen onderin de la. Maar het bewijs hebben ze.

Mijn hersens gaan dan kraken. Ik wil héél lang kunnen doen met hetzelfde kaartje. Hij moet altijd kloppen. Hij moet flexibel zijn. Wat is dan de meest eenvoudige manier?

Mijn antwoord:

Met de foto aan de ene kant leg je automatisch na drie weken opnieuw de connectie tussen mijn gezicht en mijn naam.

”Maar social media dan? En je website? En je telefoonnummer? Op z’n minst toch wel je e-mailadres?” Nope.

Wanneer ik het kaartje overhandig is dat het perfecte moment om toe te voegen dat ik de enige ter wereld ben met deze naam. En dat ik dus extreem eenvoudig te googelen ben.

Alles wat je nodig hebt verschijnt op de eerste pagina in de zoekresultaten, of je nu Nederlands bent of niet. Handig, want je leert direct hoe je mijn naam schrijft én je kan meteen doorklikken.

Nu begrijp ik dat dit lastiger is als je Anneke de Vries heet. En tóch heb je een unieke website en unieke gebruikersnamen op social media. Je hoeft er maar één op je visitekaartje te zetten. Van daaruit moeten we natuurlijk wel eenvoudig verder kunnen klikken.

Saai met alleen je foto en naam? Ik krijg de meest fantastische reacties als mensen mijn kaartje zien. ”Zo simpel!” Vrijwel altijd levert het een interessant gesprek op. En ze nemen het idee graag over.

Zelf bestel ik ze al jaren via MOO.com. (Eventueel op ecopapier.) De kleinste hoeveelheid is 50 stuks. Handig als je binnenkort ook een nieuwe headshot krijgt. Want ja, dingen veranderen.