Ben je ook zo'n ongeduldig, ontevreden, het-kan-altijd-beter type?

Ben je ontevreden met waar je nu bent? Had je al veel verder moeten zijn? Gaat het je allemaal niet snel genoeg? 

Alles moet nú. Happy zijn. Een fantastische partner hebben. Een geweldig seksleven. Je droomhuis. Een miljoen op je bankrekening. Maar fuck, je bent nog steeds niet gelukt.

En je leeft in 2015, dus je moet wel genieten. Mindful zijn. In het moment. All we have is now. Niet achterom kijken, want dat kun je toch niet veranderen. Niet vooruitkijken, want alles kan nog gebeuren.

Bullshit.

Wie zou je zijn zonder je verleden? Hoe kun je nú bepalen welke stap je zet als je geen idee hebt welke richting je op wilt?

Vijf jaar geleden gaf ik een van mijn eerste workshops. Om 08:00u 's ochtends. Met een iPad. Bang dat ik alles zou vergeten.

Dagenlang had ik me voorbereid. Slapen lukte niet.

Doodzenuwachtig was ik die ochtend. Trillende handen. Dichtgeknepen keel. Gespannen lijf. Bleek. Ik was een bang vogeltje.

Niemand kende me, dus ik vroeg mezelf af: "zitten mensen wel op mij te wachten?" "Kunnen ze hier wel wat mee?" "Ik ben 26. Wie luistert naar mij?"

Achteraf kwam niemand naar me toe met vragen. Ik kreeg een bedankje van de organisator en ging naar huis. Uitgeblust na een workshop van een uur. 

Ik geloofde niet in mezelf. Ik was jong. Ik had weinig kennis en ervaring. Ik durfde niet. 

2010

2010

2010

2010

Fast forward naar 2015. Dit jaar gaf ik workshops, lezingen, werd ik geïnterviewd voor tijdschriften en op video, stond ik in lingerie in VROUW en was ik te gast in een talkshow. Alles zonder voorbereiding. (De afgelopen vijf jaar waren mijn voorbereiding.)

Ik stond er. Zonder zenuwen. Kalm. Krachtig. En ik genoot.

Verschillende mensen kwamen naar de events, omdat ze mij wilden zien. Ik werd 'herkend' terwijl ik mijn handen stond te wassen op de wc. Op een event waar ik als deelnemer naartoe ging vroeg iemand of ze met me op de foto mocht. Te bizar.

juni 2015 - permanent Beta Dag

juni 2015 - permanent Beta Dag

sept 2015 - zakelijk festival MiddelpuntNL

sept 2015 - zakelijk festival MiddelpuntNL

okt 2015 - superhelden boostcamp

okt 2015 - superhelden boostcamp

nov 2015 - talkshow global entrepreneurship week rotterdam foto door kern thompson

nov 2015 - talkshow global entrepreneurship week rotterdam
foto door kern thompson

Ik vergeet soms waar ik vandaan kom. Dan voelt het zo goed om in mijn verleden te duiken. Foto's op te zoeken. Hoe zag ik er toen uit? Hoe kwam ik over? Hoe sterk was mijn verhaal? Hoe duidelijk was ik? Hoe voelde ik me? 

Ik zie mezelf dan in een heel ander daglicht. "Holy shit, heb ik dit allemaal al gedaan? Fuck it, ik doe het onwijs goed nu. Waar maak ik me druk om? Ik ben onderweg en trots op mezelf."

Zit je ook te klagen dat je al veel verder had willen zijn? Kijk eens terug op je leven: waar was je vijf jaar geleden en hoe ver ben je al gekomen?

Nog mooier: schrijf er een blogpost over. Lekker om het jaar mee af te sluiten. Deel 'm met me op Twitter. Ik lees je graag.