Fuck schaalbaarheid

"Is je business wel schaalbaar?" Dat lijkt het toverwoord tegenwoordig.

Uurtarieven zijn al jaren uit den boze voor zelfstandig professionals. Er zit maar een beperkt aantal uren in je week, dus als je daarin blijft hangen kun je niet groeien.

Hallelujah voor de opkomst van de tech startups. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Ook in Nederland. Allemaal zijn ze op zoek naar het grote geld. Als het even kan miljoeneninvesteringen. 

Wij kijken graag de kunst af. Duizenden gebruikers: waanzinnig! Dat willen we ook. Dus we lanceren groot. Investeren doen we met ons eigen geld. We willen ze allemaal bedienen, dus we moeten het slim aanpakken. Oftewel: schaalbaar zijn. Groot, groter, grootst. 

Maar hoe voelt het om één van de honderden deelnemers te zijn in een online programma? Of één van de duizenden in een challenge?

Ik voel me overweldigd. Bij een Facebookgroep waarin dagelijks tientallen berichten worden gepubliceerd haak ik al snel af. Alles wat ik zeg voelt als extra ruis. Ik voel me niet gezien. Ik hou het niet bij.

Als ik goed betaal voor een online programma wil ik persoonlijke begeleiding. Ik wil me verbonden voelen met de andere deelnemers. Ik wil niet in mijn eentje online opdrachten doen. Ik wil werken met jou.

Moet mijn eigen business dan schaalbaar zijn? Nee, nee en nog eens nee.

Twee weken geleden heb ik afscheid genomen van het idee dat mijn business gruwelijk moet groeien. Dat een oneindig aantal mensen mee kan doen aan mijn online programma. 

Fuck it

Ik wil dat jij als deelnemer aan mijn programma krijgt wat je nodig hebt. Wat ik vind dat je nodig hebt.

Ik weet namelijk dat je gemakkelijk overweldigd raakt, dus je krijgt een stok achter de deur. Je moet me op elk moment kunnen mailen of appen als je vastloopt. Of als je gewoon even iets wilt weten. En ik wil alle tijd, aandacht en energie hebben om er voor jou te zijn. 

Mijn inkomsten kunnen dus niet meer eindeloos groeien, maar mijn werkplezier voelt groter dan ooit.

Je kiest mij, omdat je met mij wilt werken. Omdat je me tof vindt, omdat je je geïnspireerd voelt door mij, omdat je voelt dat ik de juiste persoon ben om je een schop onder je kont te geven. Je verdient dan ook mijn volledige aandacht.

Je bent vanaf nu niet meer één van de vele. We gaan een persoonlijke relatie aan. Misschien wel voor de rest van ons leven.

Fuck schaalbaarheid. Leve de persoonlijke aandacht.