Hoe je je angst overkomt om hulp te vragen

Je doet het liefste alles zelf. Alleen. Je motto is: 'If you want something done right, do it yourself'.

Je gaat tot het naadje. Als het moet de hele nacht door.

40-urige werkweek? Man, je bent blij als je één avond per week vrij hebt. Dat lukt nog net. Want ja, "iemand moet het doen".

Hulp vragen? Pff. Waarom zou je?

Tot je niet meer kan.

Maar ja, er is niemand om je werk over te nemen. Je bent immers zelfstandig professional. Die doen alles zelf. Marketing, boekhouden, toiletjuffrouw spelen, secretaresse zijn, managen. Ja, zo'n manager die het uitbesteed aan jou, want jij bent toch al zo lekker bezig. Dan kan dit er ook nog wel bij. 

Nog éven doorbijten. "Want na dit project wordt het rustiger." Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik een klant dat hoor zeggen...

Maar het wordt nooit rustiger. Want je blijft ja zeggen. Hooi op je vork nemen. Maar je weet niet hoe je nee zegt. Je voelt je schuldig bij de gedachte alleen.

"Misschien moet ik iemand zoeken die me daarbij kan helpen?" denk je voorzichtig. En dan word je weer je eigen bully. Hard. "Dat is niet waarom ik zelfstandig professional geworden. Dit moet ik zelf kunnen." 

Daar ga je de mist in. Want ja, je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Laat die maar even vallen. Nog een keer, in het kort: wel zelf, niet alleen.

"Maar dan geef ik toe dat ik het niet alleen kan. Dat maakt me toch een zwakkeling?"

Je kan er op twee manieren naar kijken. 

  1. OMG! Ik ben de slechtste zelfstandig professional ever! Ik moet alles kunnen, maar dit kan ik niet! *valt dramatisch met knieën op de grond* HELP! *schreeuwend gejank gaat door merg en been*
  2. Ok, hier loop ik vast. Zeg, hoe heb jij dat gedaan?

Als je jezelf ziet als zielig en waardeloos, dan ziet een ander je ook zo. Kijk je naar jezelf als een topprofessional die verder wilt komen, dan zien anderen je ook zo.

Elke topsporter heeft een coach. Elk topteam heeft een coach. Zelfs elke fucking topcoach heeft een coach.

Dus, hop chop, waar wacht je op?