Vind je té veel dingen leuk om te doen? Zo kun je makkelijker kiezen.

We hebben er allemaal fancy namen voor: multipotentialite, Scanner, multipassionate... Maar eigenlijk komt het erop neer: je vindt heel veel dingen leuk om te doen. En daar is niks mis mee. Het wordt alleen rete-onhandig als ondernemer om jezelf te verkopen. En keuzes te maken in projecten.

Er zijn twee categorieën:

  1. Je voelt je overweldigd door alle keuzes en doet dus niks.
  2. Je volgt elke impuls, maakt van elk idee een project en maakt daardoor niks af.

Allebei totally onbevredigend.

Ik val zelf in die laatste categorie. Of eigenlijk, ik viel in die laatste categorie. Ik ben niet een totaal ander mens geworden, ik heb geleerd hoe ik ermee om kan gaan.

Als we ergens last van hebben, willen we het liefste dat het verdwijnt. Maar zoveel interesses hebben is ook een pluspunt. Je bent nieuwsgierig. Je bent goed in dingen of mensen aan elkaar verbinden. Je bent meestal een ideeënfontein. (Overweldigend voor anderen in brainstorms, maar daar mogen zij dan weer mee dealen.)

Je loopt wel continu tegen problemen aan. Mensen snappen je niet. Ze volgen je niet meer met zoveel nieuwe projecten. "Wat doe je nou eigenlijk?!" Dat weet je zelf ook niet precies dus je antwoordt met "Van alles". Je gesprekspartner haakt instant af. Daar kan hij niks mee.

"Weet je wat jij moet doen? Focussen. Eén ding kiezen." Brr. Je huivert. Dat is je grootste nachtmerrie: voor de rest van je leven nog maar één ding doen.

En dat is nou meteen de valkuil. Voor jouw gevoel is het alles of niets. Maar er zijn natuurlijk nog vele tussenopties.

Ik heb zelf veel gehad aan het boek Refuse to choose van Barbara Sher (affiliate link). Wát een verademing. Oh, ik ben niet gek. Ik ben ook niet de enige. Ik heb gewoon meerdere talenten en daar zijn verschillende manieren om mee om te gaan.

We zijn namelijk zó ongeduldig dat we het liefst alles nu, meteen en tegelijkertijd doen.

Maar je kan dingen ook ACHTER elkaar doen. Eerst een jaar project 1 en het jaar erna project 2. Mindblowing voor mij op dat moment.

En niet álles hoeft een nieuw bedrijf of project te worden. Veel dingen mogen ook best een hobby blijven, of dat je een workshop erover volgt of alleen een boek erover leest. We maken het veel te groot.

Maar dan zit je nog steeds met de vraag: wat kies ik dan als eerste?

Je vindt zóveel dingen leuk dat je het moeilijk vindt om aan te geven wat je nu echt heel erg leuk vindt. Maar je hebt wel heel snel door wat je niet leuk vindt. Probeer het daarom eens andersom: het proces van eliminatie.

Hoe meer je wegdoet, hoe minder er overblijft. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Hoe minder er overblijft, hoe makkelijker de keuzes worden. Totdat er alleen nog dingen overblijven waarvan je niks meer weg wilt doen. 

Maar vaak doen we dit in ons hoofd. Het wordt duidelijker als je het voor je ziet.

De handigste tool die ik hiervoor gebruik met mijn klanten is de HYMN. (Zelf bedacht en getekend door Marjolein van Braam Morris. Dus als je 'm zelf ook wilt gebruiken, vraag dan even toestemming.) 

Neem onderstaande tekening over op een grote flipover en hang die op een zichtbare plek in je huis. Schrijf elk project of subproject op een aparte post-it. Hang elke post-it in één van de vier vakken.

HYMN.jpg

Hoeveel energie krijg je ervan? Hoe blij maakt het je? Hoeveel verdien je ermee? Alles is van belang. Doe dit niet vanuit je hoofd, maar vanuit je lijf. Wat voel je?

Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk in HELL YES en YES natuurlijk. Alles in MAYBE en NO ga je schrappen, automatiseren of uitbesteden.

Schrik niet. Ook dat hoeft niet nu meteen namelijk.

Het helpt al om voor je te zien wat goed voelt en wat niet. Dat geeft rust in je hoofd en je lijf. De daadwerkelijke actie kun je altijd later oppakken.

Omdat je post-its gebruikt kun je die verschuiven, dingen weghalen en nieuwe opplakken. Superflexibel dus en lange tijd te gebruiken.

Hoeveel projecten spoken er rond in jouw hoofd?