Stop met labelen van je e-mails, omarm de chaos!

Twee weken geleden kwam ik voor de zoveelste keer terecht op een blogpost die pleitte voor het loslaten van onze behoefte aan het per se willen archiveren van onze e-mail in mapjes. Wat is dat toch eigenlijk dat we overal een label op willen plakken? Controle? Overzicht? Niet voor verrassingen willen staan?

Zelf ben ik ook fervent gebruiker van labels in Gmail. Elk project heeft een eigen label. ”Makkelijk zoeken.” Het gekke is echter dat Google het zoeken makkelijker heeft gemaakt dan ooit. Binnen minder dan één seconde staan de zoekresultaten op je scherm.

Ik weet nog dat ik als tiener op mijn slaapkamer een grote grijze archiefkast had. Van die hoge lades met randen binnenin om mapjes in te hangen. Wat heerlijk om daar af en toe lekker doorheen te zoeken, iets erin te archiveren en makkelijk iets terug kunnen vinden, omdat alles z’n eigen la, kleur en naam had. (Of ben ik de enige?)

Je mailbox (wat zeg ik, je hele laptop) is te doorzoeken met enkele letters en de knop ENTER. Alsof ik tegen mijn archiefkast kon zeggen ”Huiswerk maatschappijleer” en dat een grijpertje (zo eentje van de kermis) in minder dan één seconde de juiste map voor mijn neus had getoverd. Ongeacht in welke la het lag, ongeacht welke naam of kleur.

Waarom laat ik mijzelf dan nog gekmaken door te denken dat ik die labeltjes móet plakken op elke mail, wat me dagelijks enkele minuten kost wil ik het helemaal bijhouden, terwijl het niets meer oplevert dan dat het voor mijn gevoel geordend is. Terwijl het voor Google toch allemaal één bak data is, met of zonder labels. Denk aan al die verspilde minuten per dag, per week, per maand, per jaar...

Twee weken geleden stelde ik op Twitter de vraag of er mensen waren die geen labels gebruikten. Ik werd voor gek verklaard. Waarom ik in hemelsnaam nog labels gebruikte. Genoeg mensen die het los hadden gelaten, die prima konden leven met ’chaos’ en die geen moeite hadden om e-mails terug te vinden.

Twee weken geleden heb ik de chaos omarmd. Anders dan de labels Actie en Wachten (die gewoon te handig blijven om niet te gebruiken) klik ik op de knop ’Archiveren’ zonder mijn e-mails in een mapje te stoppen. En ik mis niks. Geen angst dat ik iets kwijt ben. Mijn e-mail heb ik tot nu toe makkelijk terug kunnen vinden. En steeds sneller kom ik tot ’inbox zero’. Wat een rust. En denk eens aan al die tijd (het lijkt niet veel, maar bedenk hoeveel mail we verwerken elk jaar) die het mij oplevert om lekker aan iets anders te besteden. Iets dat er wél toe doet.

Wat is jouw manier van archiveren? Durf jij je labels en mapjes los te laten?