Ben je als ongeduldige ondernemer gedoemd te mislukken?

Soms voel ik me waardeloos.

Ken je dat onderzoek waarbij kinderen mogen kiezen tussen één snoepje nu of twee snoepjes later? En dat de kinderen die wachten meer kans hebben op succes in hun latere leven?

Ik ben dus niet zo'n kind. Ik neem het snoepje nu. Grote kans dat ik je vraag om de hele zak met snoepjes en die binnen een uur opvreet.

Dus elke keer als ik wéér over dat onderzoek lees krijg ik een hekel aan mezelf. Gelukkig wordt het aangehaald in zo'n beetje elk artikel dat gaat over succes en ondernemerschap. De conclusie is telkens hetzelfde: als ongeduldige ondernemer ben je fucked.

Lekker dan. 

Ik kan het woord niet meer horen. Geduld. Bah.

Heb ik daar nog wat in te leren? Tuurlijk. Word ik ooit een geduldig persoon? Ik reken er niet op. Ben ik dan gedoemd om te mislukken als ondernemer? Blijkbaar.

Well, fuck die shit

Heb je je al eens verdiept in het experiment? "The children could eat the marshmallow, the researchers said, but if they waited for fifteen minutes without giving in to the temptation, they would be rewarded with a second marshmallow." Oftewel: als je wacht, krijg je gegarandeerd een tweede snoepje.

Dat klinkt leuk als je in een ruimte bent met mannen en vrouwen in witte labjassen, maar in het echte leven zijn er geen garanties.

Als ondernemer móet je soms wel dat ene snoepje nemen, omdat je niet weet of er wel een tweede snoepje is. Misschien smaakt dat ene snoepje wel zo ranzig dat je daarna niks meer hoeft. (Naast marshmallows gaven ze soms ook Oreo cookies of pretzels.) 

Of het is juist zo lekker dat je denkt: ik wil hier meer van en ga er álles aan doen om dat andere snoepje te krijgen. Plus die hele zak. Weet je wat? Geef me een A4'tje en ik werk een plan uit om een hele pallet te regelen. De helft geef ik aan mijn vrienden en de andere helft verkoop ik weer. Nee, screw it. Ik start mijn eigen snoepwinkel. 

Oftewel: geloof niet alles wat je leest. Maak je eigen verhaal.

Wellicht is het tijd voor een nieuw onderzoek. Met mijn favoriet: Tony's Chocolonely. Ik wacht ongeduldig af.