Pff. Moet ik elke dag mediteren?

Ik voel me vaak schuldig als mensen me vertellen dat ze elke ochtend beginnen met een meditatie.

"Wat een doorzettingsvermogen. Goh, zo goed bezig. Ik lig gewoon een half uur langer te meuren in mijn bed. Misschien moet ik ook eens gaan mediteren. Dan is mijn dag vast stukken beter. Want dat zeggen ze. Dat je dan mindful wordt. Jeetje, wat ben ik lui eigenlijk. Shit, ik had jaren geleden al moeten beginnen. Wat is er mis met me?!"

Al die mediterende ondernemers laten me graag geloven dat dat hét recept is voor succes.

Dus ik ben een loser als ik het niet doe?

Dat denken anderen ook als ik op bezoek kom bij ze. Maar dan met minimaliseren. "Sorry Patty, het is wat rommelig. Dit krukje neemt mijn broer volgende week mee. En die doos moet nog een keer naar de kringloop. Deze kast ga ik binnenkort ook opruimen. Als ik tijd heb." 

Joh, lekker boeiend. Van mij hoef je je spullen niet te minimaliseren. Alleen als je zelf last hebt van de rommel.

Wacht.

Opruimen hoeft alleen als ik last heb van de rommel. Dus mediteren hoeft alleen als ik last heb van de rommel in mijn hoofd? Hmm.

Het bruist wel in mijn hoofd. Met gedachten. Moeten die tot stilte worden gebracht? 

Ik hou van mijn gedachten. Dat is mijn creativiteit. Bij mij vormen zich volledige blogposts in mijn hoofd. Die schrijf ik er zo uit daarna. Verder heb ik mijn hele business 'opgeruimd' met workflows en tools om te automatiseren. Dan hoef ik niet bezig te zijn met randwerkzaamheden, maar heb ik alle ruimte om gedachten de vrije loop te laten en creatief te zijn.

Dat is niet te vergelijken met piekeren waarin ik vast blijf hangen in één gedachte. Iets negatiefs. Daar kan ik helemaal in zakken. Dat neemt alles over. Het kost me dan ook alle energie om er weer uit te komen. Dat gebeurt alleen als ik door iets heel heftigs ga. Dat was afgelopen jaar het geval. Maar nu niet meer.

Ja, mijn hoofd bruist dus. Het is geen chaos. Het is niet rustig. Maar ook niet onrustig. Gewoon een lekkere buzz. Eerlijk gezegd hou ik dat graag zo.

Nee, ik hoef niet elke dag te mediteren.

Fijn. Weer iets voor op mijn fuck it list. Wie gaat er mee een rondje hardlopen?