Hoe je met een eenvoudige actie zorgt voor minder afleiding

*biepbiep*
*bzzzzz*
*trriiiiiing*

In een koffietentje, in de trein, tijdens een etentje, continu hoor je die goddamn bliepjes om je heen. Of het nou komt van een smartphone, tablet of laptop.

Wat ik dan niet begrijp: ik word al tureluurs van al die plings van anderen, hoe komen ze daar zelf de dag mee door?

Regelmatig heb ik VIP-middagen met klanten. Dan zit ik naast ze om hun hele laptop op te ruimen en vrij te maken van crap.

*plop* 
'@sandrajanssen heeft zojuist gereageerd op je tweet'

"Waarom heb je die pop-up aanstaan?"
"Oh, weet ik eigenlijk niet."

Ik ken de smoesjes wel. Ze weten niet hoe ze de notificaties uit moeten zetten. (Nee, je hebt gewoon nog nooit de moeite gedaan om het uit te zoeken.) Ze merken het niet eens meer op. (Nee, je hebt jezelf aangeleerd er niet meer op te letten. Je hersens registreren het heus wel.) Ze willen niets missen. (Oh lord... FOMO anyone?)

Grappig eigenlijk. Of verdrietig, het is maar hoe je het bekijkt. Ze komen namelijk naar mij toe voor focus en rust. Maar ze beseffen niet meer dat ze zich hebben uitgeschakeld voor de buitenwereld. Of dat denken ze. Want je lichaam krijgt alles mee. Je bent je er alleen niet meer bewust van. En dan vind je het gek dat je zo vaak moe bent.

Notificaties zijn één groot energielek. Met geluid helemaal. Maar ook alleen beeld. Of een trilling. Je wordt de hele dag doodgegooid met prikkels. Wat zeg ik? Je KIEST ervoor om jezelf te laten overweldigen met informatie die je op dat moment niet nodig hebt.

Prik de komende week een uur in je agenda waarin je ALLE notificaties uitzet die je niet dienen. 

Ben je bang om iets te missen? Niets is definitief. Je kan de pings en bliepjes altijd weer aanzetten.