Hoe je eenvoudig je omzetdoelstelling bepaalt (zonder nattevingerwerk)

Jarenlang was ik anti doelen stellen. "Wat moet ik nou met een doel? Ik wil vooral doen wat ik leuk vind!" 

Het probleem was niet het stellen van een doel, maar dat ik een doel stelde waar ik niks mee had. Ik kan wel roepen dat ik €50.000 wil verdienen, maar als het €45.000 is, is het dan ook goed? Ja. En €40.000? Ja. Waarom zou ik dan €50.000 kiezen als de rest ook prima is? Fuck dat doelen stellen dus.

Tegelijkertijd knaagde er wel iets. Er kwam geld binnen, maar ik gaf het ook zo weer uit. Er was geen stabiliteit in mijn business financieel gezien. Het voelde aan als klooien. Blijkbaar had ik dus toch een richting nodig. Maar hoe bepaal ik die? En hoe houd ik me daaraan?

Totdat ik Profit First tegenkwam vorig jaar. Briljant in z'n eenvoud. Nog steeds. In deze blogpost leg ik de basis uit van het systeem. Hoe meer je het gebruikt, hoe slimmer je het kan maken.

Zo weet ik inmiddels dat ik €1.491 moet verdienen per twee weken (exclusief btw). En dus €2.982 per maand of €35.784 per jaar. Niks geen random getal dus. Ik weet exact hoeveel ik moet verdienen om al mijn vaste lasten te kunnen betalen, lekker te leven, fijn te sparen, voldoende geld apart zet voor de Belastingdienst en mijn zakelijke kosten kan dekken.

Hoe kom ik aan dat geval? Supereenvoudig.

Open deze Google spreadsheet. Hierin vind je een template voor al je kosten.
Klik op File > Make a copy, zodat je je eigen cijfers kunt invullen.

Zet alles erin wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Dus ook ruimte voor etentjes, uitjes, je hobby.

Bij 'Totaal benodigd SALARIS elke twee weken' komt een getal te staan. Als je uitgaat van Profit First en de basispercentages gebruikt, dan zou dat 55% zijn van je omzet.

Wil je je omzetdoelstelling weten? Deel dan dat salarisbedrag door 55 en dan x 100. Dat is wat je moet verdienen elke twee weken om alles te kunnen doen wat je wilt doen in je privéleven. (Exclusief btw uiteraard.)

Doe je dat x 2, dan weet je je maanddoelstelling. En dat bedrag x 12 is je jaaromzet. Heel nauwkeurig, niet uit de lucht geplukt, maar volledig gebaseerd op jouw kosten, wensen en behoeften.

Voor je zakelijke kosten geldt dat je 30% aanhoudt van je omzet. Dan weet je dus ook hoeveel je kunt investeren.

Pretty amazing, huh?

Wil je je ook verdiepen in Profit First? Bestel het boek.
(Affiliate link, dus ik verdien er ook nog wat aan.)