Hoe je in 5 seconden van je berg ongelezen artikelen afkomt

Hoe vaak bewaar jij een blogpost om hem later te lezen? En hoe vaak lees je die post dan ook echt? Of liever gezegd: hoe schuldig voel je je nú, omdat je die hele waslijst nog steeds niet hebt gelezen?

Ik gebruikte Pocket (app om artikelen op te slaan) als lijst om later te lezen. Mijn Pocket moet dus leeg zijn. In 2012 liep hij regelmatig vol met tientallen blogposts. Ik ging er zwaar van zuchten. Ik kon wel zonder die extra taak op mijn to-do-list.

Totdat ik besloot om de hele lijst in één keer te markeren als gelezen. Ik wist niet eens meer welke artikelen erin stonden. Ik miste dus niks.

Hop. Daar gingen ze. Best trots op mezelf.

Maar de volgende dag zag ik een boeiend stuk over tijd besparen door een goed dagritme aan te meten. Plop, hij stond zo weer in Pocket.

Ik heb mijn lijst daarna nog twee keer gewist. Hoe vaak moet een ezel zich stoten? Drie keer dus. De derde keer verwijderde ik mijn account. Ik zwoer dat ik geen nieuw account zou aanmaken.

En wát doe ik nu met artikelen die ik graag zou willen lezen, maar waar ik op dit moment geen tijd voor heb? Ik laat ze openstaan als tabblad. Véél vervelender dan wegstoppen in Pocket, want al die tabs zijn zichtbaar.

Soms kijkt iemand toevallig mee op mijn laptop. Dan word ik weer wakker. Oeps. 20 tabs open. Waarom wou ik die pagina’s ook alweer lezen? Hm, iets over minder uren werken per week. Waarom wou ik daar eigenlijk in godsnaam het honderdste stuk over lezen? Ik sluit de tab. Nog 19 blogposts? Ugh. Ik kijk er verder niet eens meer naar en sluit ze allemaal.

En hoe zit dat dan met stukken die ik echt-absoluut moet lezen en bewaren? Die stop ik meteen in mijn archief: Evernote. In het juiste notebook, zonder tags.

Hoeveel items staan er in jouw Pocket? Hoeveel tabs heb jij openstaan?
Hoe hardleers ben je? Geef het op. Je ongelezen artikelen. Verwijder ze en haal diep adem. Hoeveel ruimte heb je erbij gekregen in je hoofd?