Heb je opdrachtgevers of heb je klanten?

"De communicatie met mijn opdrachtgever verloopt slecht."
"Wat is er aan de hand dan?"
"Ze leveren hun spullen te laat aan en willen telkens wat anders."
"Heb je van tevoren afspraken gemaakt over deadlines?"
"Ja, maar ze houden zich er niet aan. En ze weten gewoon niet wat ze willen."

Wat is hier het probleem? Dat zit al in de eerste zin: 'mijn opdrachtgever'. Zij geven de opdracht, dus zij leiden het project in jouw ogen. Ze hebben jou ingehuurd, dus ze weten precies wat ze willen, toch?

Wrong.

Zij hebben een probleem dat opgelost moet worden. En ze hebben jouw hulp ingeroepen, omdat jij de expert bent. Ze vertrouwen erop dat jij ze leidt naar de oplossing.

Ze weten waar ze ongeveer uit willen komen, maar niet hoe dat eruitziet. Ze gooien er wat vage termen in. Focus, rust, meer geld, meer klanten, zichtbaarheid. Aan jou de taak om dat beeld duidelijk te krijgen.

Hoe ze 'daar' moeten komen weten ze al helemaal niet. Jij wel, want jij hebt dit proces al meerdere keren doorlopen. Je hebt niet alle antwoorden, wel de juiste vragen. 

Als je je inschrijft voor mijn programma, dan verwacht je dat ik de lead neem en dat jij kan volgen. Je weet dat je zelf moet werken om resultaten te krijgen en dat ik dat niet voor je doe. Je verwacht ook dat je onderweg vragen kunt stellen als je ergens tegenaan loopt. En dat ik inspring als ik zie dat iets niet goed gaat. 

Jouw opdracht loopt stroef, omdat je het een opdracht noemt. De samenwerking met je opdrachtgever is frustrerend, omdat je ze opdrachtgever noemt.

Je legt het volledige proces bij de ander. Je stelt geen duidelijke deadlines en grenzen. Je wacht af tot de ander actie onderneemt. Als dat niet gebeurt, word je boos. Jij moet je weer aanpassen aan hun agenda.

Dit is hoe ik het zie.
Een freelancer heeft opdrachtgevers.
Een zelfstandig professional heeft klanten.
Een ondernemer heeft medewerkers.

Zie je het verschil? 

Wie heeft􏰀 bij jou de touwtjes in handen?