Hoe zou jouw leven eruitzien als je toch ja had gezegd?

Ik dagdroom soms over een parallel universum. Waarin ik niet die ene opmerking maakte waarmee ik mezelf afstootte van al mijn vriendinnen van de middelbare school. Waarin ik sterk genoeg was om mijn relatie te verbreken bij de eerste poging. Waarin ik wél de liefde verklaarde aan mijn jeugdliefde, op tijd.

Ik ben grondig aan het opruimen in huis en op mijn laptop. (Ja, ook de minimalist ruimt op.) Zo nu en dan kom je dan mooie dingen tegen. Zoals een lijstje met dingen waar ik ooit nee tegen heb gezegd. Bewust. Vanuit mijn hart.

En dan heb ik het niet over producten die ik toch niet heb gelanceerd, boeken die ik niet wilde schrijven, maar over banen die mijn leven drastisch zouden hebben veranderd.

Ik werd in 2012 gevraagd als coördinator van Rockstart. De accelerator van meer dan 100 startups wereldwijd. Ik was dan de 2e ‘hire’. Ik zou nu mogelijk de hele wereld over hebben gevlogen. Aan de voet gestaan van de opbouw van nieuwe giganten. Gesproken met ’s werelds bekendste internetbedrijven. 

Maar het voelde niet goed. 80 uur per week werken voor een bedrag waarvoor ik op dat moment nog geen huur kon betalen in Amsterdam. En het belangrijkste: ik had moeten stoppen met mijn eigen business. Ik zei nee.

In 2013 werd ik gevraagd als VP of Operations bij Karma. Hun missie is dat je altijd en overal online kan zijn. Ik was dan de 5e hire. In New York. Ze hebben nu een onwijs tof kantoor op de grens van Chinatown en Little Italy, met meer dan 25 medewerkers en miljoenen aan investeringen. Ik zou dan nu waarschijnlijk meer dan een ton per jaar verdienen. Awesome. 

En toch klopte het niet. Meebouwen aan de droom van een ander. Ook hierbij had ik mijn eigen bedrijf moeten opgeven. Ik zei opnieuw nee.

Ik was beide job offers allang weer vergeten. En toch voelt het goed om ze weer tegen te komen. Ik blik terug en bedenk hoe anders mijn leven er nu uit had gezien. Ik vergelijk: zou ik mijn leven van nu willen ruilen met dat leven? Mijn antwoord is alweer nee. Dat zou niet kloppen.

Af en toe dagdromen over dat parallelle universum voelt gezond. Ik zie dat het mijn leven niet is. Dat ik dat leven niet wil. 

Ik ben nu precies waar ik moet zijn.