Hoe je als perfectionist tóch genoeg voor elkaar krijgt

Heb je last van je perfec􏰁tionisme? Dat je eindeloos aan je nieuwe project of product blij􏰂ft werken waardoor je uiteindelijk niks oplevert? Of erger: dat je er zóveel over nadenkt, alle voordelen en nadelen hebt afgewogen, alles hebt uitgedacht in je hoofd, dat het onmogelijk is om nog uit te voeren en je er helemaal niet aan begint?

Zonde, want je wilt als zelfstandig professional geld verdienen. En dus moeten er producten of programma's zijn om te verkopen. 

Maar jij doet toch gewoon je s􏰁tinkende best doet om kwalita􏰁tief hoogwaardig werk af te leveren? Je hebt alleen nog wat extra 􏰁tijd nodig. En nog een beetje. (En nog een beetje.)

De vraag hier is: moet iets echt af zijn om het ‘live’ te ze􏰀tten? Moet een online ar􏰁tikel tot in de puntjes af zijn voordat je deze publiceert? Wat als je de concept􏰂versie schrij􏰂ft en dan meteen live gooit? “Shit, het staat online, dus nu moet ik wel!” Je weet dat anderen al mee kunnen lezen, dus je past aan waar nodig, je kan niet anders. Dat kan ook met een webpagina. Of zelfs een hele website.

En wat te denken van workshops of een online cursus? Is het nodig dat je die al helemaal tot in de puntjes hebt uitgewerkt voordat je deze live zet? Laat staan het uitwerken van verkooppagina waar je ook nog eens weken over doet. Wat als vervolgens niemand zich inschrij􏰂ft? Al die moeite voor niks. Nogmaals: zonde. Beperk jezelf tot de grote lijnen, de kaders en zet het in de verkoop. Schrijven mensen zich in? Mooi, dan heb je meteen een echte deadline. Nu moet je wel. Hup, aan de slag met de invulling en details.

Perfectionisme is niet slecht. Fantasti􏰁sch toch dat je je werk zó goed kan en wilt doen? Het belangrijkste is om die kwaliteit goed in te zett􏰀en, op het juiste moment.

Perfec􏰁tionisten zijn meesters in detail. De kaders en conceptversies zijn de voorpret, daarna wordt het pas echt leuk.

Hoe perfect wil jij zijn?