Hoe zorg je voor meer positieve stress in je leven? (Bestaat dat dan? Ja, dat bestaat.)

Stress heeft een slechte naam. Maar waarom eigenlijk? We behandelen stress als een ziekte, als iets dat we moeten uitbannen.

Maar wat wil je ervoor in de plaats? De hele week niks doen en met je voeten omhoog op de bank? Ook Netflix gaat je de keel uithangen na de zoveelste binge-dag.

Natuurlijk verlang je naar rust, maar je wilt ook af en toe lekker in de actiemodus. Dingen voor elkaar krijgen. Mooie projecten starten. En afmaken.

En dáár zit het hem in. De afwisseling. En dat je de juiste dingen doet.

Wat zijn dan de juiste dingen? Dat is voor iedereen anders.

Je voelt heel goed aan waar je energie van krijgt en wat energie kost. Maar doordat je altijd maar aan het rennen, haasten en stressen bent, ben je daar niet meer bewust mee bezig. Je gaat maar door, want dat is het enige wat je weet. Je neemt nooit meer de tijd om stil te staan en te kijken: wat wil ik eigenlijk nog doen en wat niet meer?

Je mag best stress ervaren, maar dan de juiste stress. Huh? Ja. Er zijn twee soorten stress: positieve stress en negatieve stress. De kenmerken van positieve stress:

 • Motiveert, focust energie
 • Is korte termijn
 • Valt voor ons gevoel binnen onze mogelijkheden ermee om te gaan
 • Voelt exciting
 • Verhoogt prestatie

Bron: Stress reduction and management - Types of stressors (eustress vs. distress)

Oja. Precies. Alles waar je energie van krijgt. Ook dat is dus stress. En kan juist gezond zijn voor je. 

Wat zijn dan de kenmerken van negatieve stress?

 • Veroorzaakt angst of bezorgdheid
 • Kan korte termijn zijn of lange termijn
 • Valt voor ons gevoel buiten onze mogelijkheden ermee om te gaan
 • Voelt onprettig
 • Verlaagt prestatie
 • Kan leiden tot mentale en fysieke problemen

Ah ja. Alles wat je energie kost. En laat dat nou precies zijn waar jij de meeste tijd aan besteedt. 

Waarom doe je het dan? Omdat het vaak de werkzaamheden zijn die 'moeten'. Dingen die nu eenmaal horen bij het runnen van een business. Je administratie, mailbox, afspraken.

En tóch verbaast het me elke keer weer dat we zoveel tijd, energie en aandacht besteden aan werkzaamheden die veel eenvoudiger kunnen, zelfs volledig geautomatiseerd kunnen worden en ook nog eens uitbesteed aan anderen. 

We zijn de balans kwijt. We staan niet meer stil bij onze business. Hoe kan het slimmer?

Je mist een stevige basis. Hoe kun je dan stabiel verder groeien? Hoe kun je meer klanten binnenhalen met een grotere omzet als je maar blijft klooien?

Jij wilt toch ook het liefste zoveel mogelijk bezig zijn met waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen? Je talenten. Je creativiteit. Met volle aandacht iets gaafs neerzetten.

Het kan écht. Hoe pak je het aan? Denk niet dat je er bent met een middagje ervoor gaan zitten. Als je al jaren ondernemer bent, valt er ook veel op te ruimen.

Plan bijvoorbeeld elke ochtend een half uur om te werken aan je business. Het is echt een proces, dus je mag je tijd ervoor nemen. En doe dat echt als eerste op je werkdag. Als je eerst al je klanten voor laat gaan, heb je daarna geen energie meer voor jezelf. Dan herhaal je het patroon waardoor het mis is gegaan in the first place.

Onderzoek waar je grootste knelpunten zitten. Wat kost je veel tijd en energie? Wat levert de meeste frustratie op? Pak die als eerste aan.

Hoe? Duik eens in mijn toolkit. Daarin vind je alle tools die ik gebruik voor mijn business, handig gesorteerd in categorieën.

Heb je geen zin om zelf alles uit te zoeken? Wil je meer begeleiding en 24/7 vragen kunnen stellen? Check dan mijn vernieuwde Cut The Crap programma waarbij je in 10 weken alle basiselementen aanpakt voor een stevige fundering. We starten weer op maandag 16 april 2018.