Halleluja! Een eenvoudig, makkelijk en waterdicht systeem voor je geld (niet je administratie dus)

'Had ik dit boek maar eerder gelezen.' Ken je dat? 

Refuse to Choose is mijn bijbel over keuzes maken.
Rework is mijn bijbel over eenvoudig werken.
Verslaafd aan liefde is mijn bijbel over liefde en relaties.

Profit First is vanaf nu mijn bijbel over financiën.

Damn. Ik wou echt dat ik dit allemaal eerder had geweten. 

Ik ben inmiddels zeven jaar zzp'er. Maar eigenlijk heb ik nooit geld. Het maakt niet uit hoeveel erin komt, het gaat er net zo hard weer uit. Ik investeer het in programma's, workshops, projecten of 'gewoon' mezelf. En ik blijk dus niet de enige te zijn. Het merendeel van de ondernemers leeft zo. 

Ik heb wel al jaren mijn administratie goed op orde. Ik hou van overzicht en eenvoud. En dat ik precies weet wat ik moet doen, hoe vaak en wanneer. 

Maar je administratie is niet hetzelfde als je financiën. Ik zie wel het totaalplaatje, wat erin gaat en wat eruit komt. Dan zie ik dat ik best veel winst heb gemaakt, maar waar is dat geld dan gebleven? 

Als ik wil weten hoeveel ik op DIT moment te besteden heb, dan moet ik eerst alles bijwerken en wat berekeningen maken om erachter te komen. Dat móet toch anders kunnen?! Denk ik al zeven jaar. 

Ik zette mijn btw opzij op mijn spaarrekening en grote bedragen voor de grotere facturen. Maar dan wist ik toch nooit uit mijn hoofd hoeveel ik dan overhad als mijn btw en de facturen betaald waren. Had ik nog geld voor een nieuwe laptop bijvoorbeeld?

Het schijnt ook dat veel zzp'ers geen salaris overmaken naar zichzelf. Dat deed ik wel. Maar het was altijd te weinig. Dus ik gooide er weer nieuw geld bij een paar keer per maand. Het probleem was niet dat ik te weinig overmaakte, maar dat ik te veel uitgaf.

Want ik had eigenlijk geen idee hoeveel ik kon besteden. Alles lag op één grote stapel. Hoe kun je dan verantwoord omgaan met je financiën? 

Niet dus. 

Tot twee dagen geleden. Toen las ik de laatste pagina van het boek Profit First van Mike Michalowicz. 'Fuck, waarom heb ik dit zelf niet bedacht?' 

Het boek lag al een maand op mijn leesstapel. (Ja, die heb ik. Ook als minimalist. Een bescheiden stapel van vier boeken. Dat dan weer wel.) Ik had al veel erover gehoord van anderen en een vriendin had me het boek gegeven. Ik dacht dat het een of andere scam was en was dus huiverig. Maar toen een vriendin zei dat het echt een eenvoudig systeem was, had het boek mijn aandacht.

Eenvoudig. One of my favorite words.

De eerste hoofdstukken duurden even. Veel herhaling, veel opklopperij. Jaja Mike, ik geloof dat JIJ het een goed systeem vindt, maar laat me dat lekker zelf bepalen. Give me the goods!

En ik werd beloond. Holy smokes. Eenvoudig. Makkelijk. Waterdicht. Dat zijn mijn magische woorden voor een fantastisch systeem.

De korte versie: door altijd uit te gaan van de formule Omzet - Kosten = Winst focussen we op de omzet en de kosten. De winst komt altijd op het laatste. Dat zijn dus de restjes.

Wil je een bedrijf laten groeien koste wat koste (daar zijn die kosten weer) of wil je er eerst een gezond bedrijf van maken en dán laten groeien? Dan moet je de formule omdraaien: Omzet - Winst = Kosten. De titel van het boek zegt het al: Profit First. Winst eerst. Dan pas de rest.

En wat is dan de rest? Je btw, salaris, belastingen en kosten. Daar maak je aparte rekeningen voor aan en elke twee weken verdeel je je ontvangsten volgens een percentage over deze rekeningen. Dat percentage stel je zelf vast aan de hand van je eigen berekeningen volgens het boek.

Het is briljant in z'n eenvoud. Ik open mijn bankapp en ik zie PRECIES hoeveel ik te besteden heb op DAT moment.

Het mooie aan dit concept is dat je eerst het systeem opzet en dan met kleine stappen opbouwt naar wat klopt voor jou. En het is ook nog eens zo flexibel dat je er je eigen ding van kan maken, zonder dat je de basis aantast.

Handig om te weten is dat de Nederlandse vertaling is geschreven in samenwerking met Femke Hogema, bestseller auteur en gespecialiseerd in financiën voor zzp'ers. Punten voor haar, want zo wordt er ook rekening gehouden met het Nederlandse belastingsysteem.

Niet alles is leuk. Je krijgt ook nog een spiegel voorgehouden. Hoe sta je er werkelijk voor met je financiën? Ouch. Nu zat ik best aardig in de richting van waar ik moet zijn, maar toch is het een pijnlijke confrontatie. Daar is het ook voor bedoeld: een wake-up call. Je kan niet meer op dezelfde manier blijven werken. Je móet veranderen.

Ik heb dus ook alles direct omgegooid. Ik ben overgestapt van Rabobank naar Bunq en Knab. Je hebt namelijk twee verschillende banken nodig, maar als je het boek leest snap je precies waarom. Ze raden ook aan om Knab te gebruiken als 'hoofdbank', maar ik vind Bunq zoveel eenvoudiger, mooier, duidelijker, handiger en sneller. Binnen tien minuten had ik een nieuwe bankrekening opgezet. Met één druk op de knop maak ik binnen mijn account nieuwe rekeningen aan, met IBAN en alles.

Daarnaast weet ik nu hoeveel ik moet verdienen per maand wil ik overal genoeg voor overhouden en ook nog sparen voor dingen die ik belangrijk vind. Ik besefte dat ik met projecten bezig was die alleen geld kosten en niets opleveren. Laat staan winst.

BAM. Schrappen dus. Very cut the crap.

Uiteraard doe ik het rigoureus. Halverwege het boek dacht ik: dit kan ik toch ook zo toepassen op mijn privéfinanciën? Dus hup, alles omgegooid. Met rekeningen voor mijn vaste kosten, variabele kosten, boodschappen, de kluis en diverse dingen waar ik voor wil sparen op lange termijn.

Aan het einde las ik pas dat je het systeem ook kan gebruiken voor jezelf als persoon en zelfs je gezin. Zo logisch zit het dus in elkaar. Je begrijpt het concept meteen.

Ik kijk nu meerdere keren per dag in mijn Bunq-app. Uit trots. Fuck, ik heb overzicht. Eindelijk.

Ook nieuwsgierig? Bestel het boek.
(Deze link is gekoppeld aan het bol.com Partnerprogramma. Voor elke verkoop verdien ik een percentage. Ik ben niet gevraagd om dit boek te promoten. Dat doe ik 100% vanuit mezelf. Dat doe ik alleen als ik ergens écht in geloof. And this one is totally worth it.)