Hoe je jezelf voor de gek houdt als startende ondernemer

"Ja maar éérst moet mijn website live zijn." Lekker hè? Uitvluchten bedenken om maar niet te hoeven starten met je project, met marketing, bloggen, social media of het geven van workshops.

Nee, je bedrijf begint natuurlijk pas écht als je een website hebt. En niet alleen dat. Nee, je website moet ook perfect zijn. Met alles erop en eraan. Dat betekent ook dat je eerst een Facebook-pagina moet hebben, zodat je die kunt linken. Anders ben je nog niet klaar. En kun je nog niet live. En kun je nog niks posten. En ben je nog geen ondernemer.

Ach en natuurlijk weet je nog steeds niet exact tot in de puntjes welke richting je op wilt. En je hebt nog geen doelgroep gedefinieerd. Dus dan kun je je webteksten nog niet schrijven. Dus je website nog niet live. Dus...

Je zet jezelf vast in een vicieuze cirkel. Met allerlei aannames en gedachten. Je ontneemt jezelf de kans om nu al zichtbaar te zijn, om nu al te verkopen, om nu al klanten binnen te halen, om nu al geld te verdienen. Waar ga je van leven dan? En dan in paniek raken omdat je een jaar later nog steeds zo weinig inkomsten hebt. Gek hè?

Je gáát niet starten. Je bént al gestart. 

Je hóeft je definitieve richting, aanbod en doelgroep nog niet te weten. Dat is namelijk een heel proces. Daar kom je pas achter als je bezig bent. En zelfs dan verandert het nog honderd keer. (Zeg ik uit eigen ervaring en die van honderden zelfstandig professionals in mijn netwerk.)

Je hebt geen visitekaartje nodig om jezelf voor te stellen en ervoor te zorgen dat mensen je onthouden. Een servetje is al voldoende.

Je hebt zelfs geen website nodig om aan klanten te komen. Een van mijn klanten heeft al acht jaar een website 'under construction' en zit knettervol met opdrachten. Wil je tóch een website? Hou het eenvoudig. Homepage, aanbod, over en contact zijn alle pagina's die je nodig hebt om mee te beginnen.

Je bent niet bézig met ondernemer te worden, je bént het al. Op het moment dat je het besluit neemt, bén je al ondernemer. Daar heb je zelfs geen KvK-inschrijving voor nodig. Dat is officieel geneuzel. Alle andere smoesjes verzin je er zelf bij.

Dus, waar wacht je nog op?