Waarom ben je zo streng voor jezelf?

"Ik ben net terug van twee weken vakantie, dus ik ga nu weer flink inhalen!"
Dit schreef mijn klant deze week. Ik vind dat dus fascinerend. 

Maandenlang heb je hard gewerkt. Bellen, mailen, appen en het echte werk. Je knalde maar door en door, want je doet alles voor je klanten. En jaja, ook voor jezelf.

Nou ja, als je eerlijk bent schiet dat er regelmatig bij in. Je bent al maanden bezig met het bijwerken van je website. Je laatste nieuwsbrief was een half jaar geleden. En dat bloggen is ook nog een uitdaging. Ach ja, en social media natuurlijk. 

Ondertussen kijk je ontzettend uit naar je vakantie. Pfoeh, daar ben je wel aan toe.

Eindelijk zit je dan met je melkflessen op het strand in Portugal. Zo, dit had je echt verdiend. Genieten maar.

Nou ja, genieten. Je zit nog met je hoofd bij je werk. Er had nog van alles af gemoeten. Vooral je eigen dingen.

Ondertussen kijk je stiekem toch even op Facebook en zie je al die andere succesvolle ondernemers die het wél lukt om in een paar dagen tijd een nieuwe website te lanceren, een nieuwsbrief eruit te sturen, een epische blogpost te publiceren en je ziet de leukste Facebookupdates voorbij komen. 'Ik doe het helemaal verkeerd.' Na je vakantie ga je het écht anders aanpakken.

Op de helft van je vakantie is je hoofd eindelijk een beetje rustig. Maar dan begint het toch weer te kriebelen in die laatste dagen. Damn, waarom heb je jezelf nou niet even vrij gepland die eerste dagen na je vakantie? Je ziet dat je mailbox vol zit met nieuwe dingen om te doen. 'Houdt het dan nooit op?'

Je komt terug van vakantie en op dag één begint de gekkigheid alweer. SO MUCH TO DO! Nee, die achterstand kan natuurlijk niet. Je duikt je mailbox in en gaat weer maandenlang hard aan het werk.

Hoe dan?!

Alles moet perfect. Waarom toch?

Alles moet NU. Waarom toch?

Alles moet af. Waarom toch?

Alles moet moet moet. Waarom? Voor wie? Van wie? 

Waarom ben je zo streng voor jezelf? Break the fucking cycle.

Waarom ben je zzp'er geworden? Voor de vrijheid, toch? Waar is die vrijheid dan? Door wie en wat laat je je leiden?

Newsflash: je doet het allemaal zelf. Het mooie is dat je nu dus ook kan kiezen om het anders aan te pakken. Zachter. Liefdevoller. Voor jezelf. En daarmee uiteindelijk ook voor de mensen om je heen.

Ik geef je alvast een beetje liefde. Nu jij nog.