Hoe word je een succesvolle ondernemer als je niet van structuur houdt?

Gadver. Structuur.

"Wat een vies woord."
"Structuur is voor saaie mensen."
"Ik doe niet aan structuur. Ik kies voor vrijheid."

Dit zijn letterlijke uitspraken van mijn klanten. Mensen, net als jij en ik, die zich overweldigd voelen door alle informatie die op ze afkomt. Elke dag weer. 

Je checkt te vaak social media. Je leest te vaak je mail. Je praat van de hak op de tak. Je doet te veel projecten tegelijkertijd. Je stelt te veel uit. Vind je zelf.

Maar structuur? "Nee, dat is niet voor mij. Echt niet." Je trekt je neus op. 

Dan moet alles in hokjes. Dan staat het vast. Dan moet je elke dag hetzelfde doen. Dan kun je geen kant meer op. Dan ben je vastgeketend.

Je ziet jezelf al zitten elke dag met zo'n lang gezicht. Zoals de verveelde caissières bij de Albert Heijn, chagrijnige jongeren bij McDonald's of vermoeide huisvrouwen bij de Blokker. "Spaart u ook zegeltjes?", hoor je jezelf verzuchten.

Wat een bullshit. Je bent ondernemer for fuck's sake. Je zit hier niet een beetje te hobbyen.

Denk je dat Steve Jobs het grootste merk ter wereld had kunnen opbouwen met een beetje aanklooien elke dag? "Nee, bij Apple doen we niet aan processen. Kom, we zeggen gewoon overal ja op en dan komt het vanzelf goed."

Denk je dat Oprah zo'n icoon was geworden met haar hele leven gewoon een beetje gezellig kletsen? "Nee, wij doen niet aan formats. Zet maar wat camera's neer en de rest gaat vanzelf toch?"

Denk je dat Richard Branson zo'n aanzien had gehad als hij gewoon maar wat had gedaan? "Nee, bij Virgin doen we niet aan procedures. 1: Je regelt gewoon een piloot en een vliegtuig. 2: Profit. Toch?"

"Ja, maar ik hóef geen Steve Jobs, Oprah of Richard Branson te worden. Ik hou het liever klein." Groot of klein, dat maakt niet uit. Je bent ondernemer of je bent het niet.

Welke ondernemer is jouw grote voorbeeld? Lees zijn of haar blogs, Twitter, nieuwsbrieven. Denk je dat zij een beetje leuk zitten te kutten de hele dag? Nee, ze hebben een flow in hun bedrijf.

Ze hebben een systeem van processen, tools en andere slimmigheden, zodat hun bedrijf soepel loopt. Zodat zij zich kunnen focussen op het échte werk i.p.v. de randwerkzaamheden: nieuwe producten bedenken, werken aan nieuwe projecten en persoonlijke aandacht geven aan hun klanten. 

Daardoor hebben ze ook nog eens alle tijd en energie voor de leuke dingen. Ze eten eerlijk uitgebreid buiten de deur te eten, lezen 's avonds een goed boek in hun luie stoel, gaan naar festivals, hebben spontane koffiedates en genieten van hun familie en vrienden.

Learn to love it. Omarm het. Maak van structuur je nieuwe lover. (Oeh, sexy!)

Het hoeft niet duur, ingewikkeld of helemaal dichtgetimmerd. Jij bent hier de ondernemer, dus jij bepaalt. Hou het eenvoudig.

Wil je al lange tijd bouwen aan een goede structuur, maar weet je niet waar te beginnen? Of heb je het al vaak geprobeerd, maar loop je telkens vast? Op woensdag 16 september 2015 start mijn online cursus Cut The Crap weer. Lees er alles over.