Hoe schrijf je eenvoudige teksten voor je website?

Je loopt al tijden te klooien met je website. Je vindt het retemoeilijk om teksten te schrijven. (Of te herschrijven.) 

I didn't have time to write a short letter, so I wrote a long one instead”, zei Mark Twain.

Kort en bondig schrijven doe je niet even. Dat kost tijd. Je wilt helder zijn, concreet en to-the-point. Hoe krijg je dat voor elkaar? Vijf cut the crap schrijftips.

Een tienjarige moet het kunnen begrijpen
En je buurvrouw van 84 ook. Ah. Schrap dus alle vakjargon en algemene termen. 
'Dit helpt om je vakcompetenties...' Ik haak af. 

Schrijf alsof je praat met een vriendin
Afstandelijk zijn is niet nodig naar je klanten toe. Dat wil je ook niet, toch? (See what I did there?) Maak het persoonlijk. Spreek ze direct aan. Schrijf in je eigen stijl. Zoals je praat dus. Als ik 1-op-1 met je ga werken moet dat kloppen.

Laat een vriend of vriendin je teksten lezen
Jij zit er middenin, dus je ziet het niet helder meer. Heb je iemand in je omgeving die scherpe feedback kan geven? Wanneer haakt hij af? Wat is onduidelijk? Waar lul je een eind weg?

Je website is toch nooit af
Dus het hoeft niet perfect nu. Ik ben al zeven jaar zzp'er en ik werk wekelijks aan mijn website. Het belangrijkste is dat je up-to-date bent.

Zorg voor een call to action
Wat wil je met elke pagina? Moeten je klanten iets lezen? Inschrijven? Iets kopen? Dat helpt ook bij het schrijven van je teksten. Dan heb je een focus. Je weet waar je naartoe wilt. En je klant ook.

En jaja, alle open deuren. Schrijven is schrappen. Kill your darlings. Ook als het pijn doet. It's not about you. Het gaat altijd over je klant.

Welke crap ga jij vandaag schrappen uit je teksten?