Pluk de dag! (en andere onzin waarmee we onszelf bezighouden)

Je gaat maar door. Hard werken. Knallen. Bezig zijn. Hoe lang hou je het nog vol? Wanneer houdt het op?

Ik ken het wel. Ik was altijd aan het haasten, aan het rennen. Er moest zoveel gebeuren. Ik voelde me nooit vervuld. Dan maar een nieuw project erbij, misschien dat dat helpt.

Hilarisch eigenlijk achteraf. En pijnlijk ook. Ik zag het niet. Ik zag het echt niet.

Vier jaar geleden kwam de eerste shift. Ik durfde het eindelijk aan om een stilteretraite te doen. Nou ja, doen. Je doet er niet zoveel. En dat was ook wat ik me realiseerde: ik hóef niks met de stilte. 

Dat is hoe we geconditioneerd zijn. We moeten overal iets mee. Alles moet nut hebben. We mogen onze tijd niet verspillen. Pluk de dag! Haal alles eruit wat erin zit! Leef alsof het je laatste dag is! Voel je ook de intense druk achter deze zinnen? (Jaja, die uitroeptekens helpen wel.)

Elk jaar raak ik in lichte paniek als de zomer weer dichterbij komt. Wat ga ik doen? Hoe kom ik mijn tijd door? Ga ik nog even een zomerproject opzetten? Ik heb geen gezin, dus ik hoef ook niet zoveel. Maar wat als ik me ga vervelen?

Het is nu zes weken zomer en ik heb heel weinig gedaan. En boy, wat heb ik me daar schuldig over gevoeld. En angstig. Bang voor de leegte. 

Ik kan best goed alleen zijn. Heerlijk zelfs. Maar er zijn momenten dat ik lange tijd alleen ben. Dan komt die angst naar boven. Angst voor allerlei emoties die ik nog niet heb verwerkt. Wat als ik word overspoeld erdoor? Wat als ik zo overweldigd word dat ik er niet meer uitkom?

Maar ik ben er nog steeds. Ik leef nog steeds en zit niet in een depressie. Ja, ik heb mijn donkere periodes, maar waarom ben ik daar zo bang voor? Ze zijn net zo goed onderdeel van het leven. Zonder donker geen licht. 

Ik loop dus vast. Wat blokkeert me? Het idee dat ik iets móet met die gevoelens. Dat ik ze moet oplossen. Dat ik mezelf moet fixen.

Doen doen doen. Gaan gaan gaan. Zo blijven we bezig. We vergeten dat we vaak alleen maar hoeven te ZIJN. Zelfs als ik dit nu schrijf en het woord ZIJN lees, kom ik tot rust. Oja, ik MOET niks. Ik HOEF niks. Ik haal een keer diep adem en ben weer in het nu.

In deze zesde week van de zomer begin ik eindelijk te accepteren dat ik mag niksen. Dat dat OK is. Dat ik niet overal naartoe hoef te rennen. Dat ik mijn tijd niet hoef te vullen met festivals en alle leuke dingen die ik nu 'mis'. (FOMO!) Dat ik me niet schuldig hoef te voelen omdat ik gisteren de hele dag in mijn pyjama heb gezeten. Lekker in mijn eentje.

Ik geniet weer. Ik voel me vervuld. Niet door de dingen die ik doe, maar door gewoon te zijn. That's all.

Waarom ik mijn boekhouder ontsloeg

Soms moet je harde keuzes maken. Keuzes die je liever niet wil maken. Maar soms is dat de enige weg die over is.

Ik heb de samenwerking met mijn boekhouder opgezegd. Dat doe ik niet zomaar. Daar zijn vele mailtjes aan vooraf gegaan.

Het ergste? Dit is al de derde boekhouder die ik heb ontslagen. Allemaal om dezelfde reden: slechte communicatie.

Ouch ja.

Wat is het probleem? Deze mensen zijn experts op één gebied. Dat is dan ook waar ze op focussen: hun vak. Ze vergeten hun klant mee te nemen in het proces. (Laten we meteen even uit de wereld helpen dat ik denk dat alle boekhouders zo zijn. Dat geloof ik niet. Maar het is wel een opvallend patroon.)

Hoe gaat zoiets dan? Mijn boekhouder heeft bijvoorbeeld een handige checklist voor alle documenten die ik moet aanleveren voor de aangifte van mijn inkomstenbelasting. Die is elk jaar vrijwel hetzelfde, dus het enige wat je als boekhouder hoeft te doen is die even nalopen in november of december en 'm dan opsturen in de eerste week van januari naar al je klanten, in één keer. Dat verwacht ik tenminste. 

Op 19 januari stuurde ik een mail of ik de checklist alsjeblieft mocht ontvangen. Een week later stuurde ik een reminder en gaf ik aan dat ik het vorig jaar allemaal traag vond verlopen vorig jaar en vervelend dat ik overal zelf achteraan moest. 3,5 week later ontving ik bericht terug. Met de checklist en dat het vorig jaar inderdaad niet zo soepel verliep. Plus dat ik voor eind maart op de planning stond. Prima.

Ik had geen strakke deadline gekregen, geen reminders tussendoor en leverde 25 maart mijn documenten aan. Op 24 april stuurde ik een reminder. Op 4 mei nog eentje. Ik ontving als reactie dat ik 'toevallig' vandaag op de planning stond. Geen excuses, wel smoesjes dat ze net een drukke btw-maand achter de rug hadden en net weer alles voor zichzelf aan het organiseren waren voor de inkomstenbelasting.

Ik had nog wat vragen, zij hadden nog wat vragen, ik moest nog enkele documenten aanleveren. Die stuurde ik in op 1 en 8 juni. Op 23 juni stuurde ik weer een reminder. Op 29 juni kreeg ik reactie. Excuses vanwege drukte en persoonlijke omstandigheden. "We vinden het vervelend dat dit allemaal zo loopt, maar het zijn omstandigheden die boven onze macht gaan." En dat ik als tweede stond in de rij voor de week daarna. 

Op 7 juli stuurde ik weer een reminder. Op 10 juli kreeg ik reactie dat ze nog iets moest checken. Op 11 juli stonden de documenten klaar voor mij om te accorderen. 3,5 maand nadat ik mijn documenten had aangeleverd.

Waarom ben ik niet eerder gestopt? Omdat ik deze aangifte wilde afronden en geen dubbel werk wilde laten doen en dubbel betalen. En ergens omdat ik haar toch nog een kans wilde geven om de relatie te verbeteren. 

Is dit een klaagverhaal? Nee, want ik heb bakken met tips voor je om je klanten te behouden als jij ook een uitvoerend vak hebt. 

Get your shit together. Ik heb zelfs mijn boekhouder aangeboden om met haar te werken om haar processen op orde te krijgen. Want hoe zonde is het als je klanten kwijtraakt omdat jouw business chaos is? Niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor je reputatie. Ik raad mijn boekhouder al twee jaar niet aan. Sterker nog: ik raad haar af omdat ik me slecht behandeld voelde als klant. Dat wil je niet als business.

Vind je klanten lastig? Doen ze nooit wat je wil? Word je geleefd door je klanten? Dan is het tijd om je klanten op te voeden. Dat betekent heldere grenzen stellen, inclusief deadlines en consequenties. En je daar ook aan houden. Dat betekent ook dat je je klanten mag ontslaan als ze zich keer op keer niet houden aan de afspraken. Het is jouw business.

Zorg voor een ritme. Uitvoerend werk heeft altijd terugkerende onderdelen. Als je dit een paar keer hebt doorlopen weet je ongeveer hoeveel tijd alles kost. Wees daar helder over naar je klant toe. Geef ze zo nodig een overzicht of checklist. 

Stuur reminders. Je klant heeft dit stuk uitbesteed aan jou omdat het niet zijn sterkste kant is. Het heeft dus ook niet zijn focus. Zorg dat je er bovenop zit. Be in control. Hier kun je winst behalen door de stok achter de deur te zijn. Weet je niet waar je klant zit in het proces? Dat is een duidelijk teken dat je je shit op orde moet gaan krijgen.

Red je een afgesproken deadline niet? Communiceer erover. Ik vind het niet erg als mijn boekhouding een week later wordt opgeleverd, maar laat het me weten. Niemand houdt ervan als beloftes niet worden nagekomen en je zelf erachteraan moet.

Neem de rol aan van projectleider. Deze voelt wellicht dubbelop, maar ik zeg het nogmaals omdat ik het zo belangrijk vind. De klant heeft zijn focus op zijn eigen business. Zijn business is JOUW business. Hij besteedt dit uit aan jou en verwacht daarmee dat jij hem leidt. Hoe uitgesproken je klant ook is in wat hij wil. Take the lead.

Heb je steken laten vallen? Bied je excuses aan en leg de verantwoordelijkheid bij jezelf. Het is makkelijk om externe factoren de schuld te geven. Tuurlijk kunnen er dingen gebeuren waar je geen controle over hebt, maar als je je processen op orde hebt, heb je als het goed is ook ruimte ingebouwd voor onverwachte zaken. 

Samengevat: mensen willen duidelijkheid. We willen weten waar we aan toe zijn, wat de status is en wat we kunnen verwachten. Jij ook. Make it happen.

Halleluja! Een eenvoudig, makkelijk en waterdicht systeem voor je geld (niet je administratie dus)

'Had ik dit boek maar eerder gelezen.' Ken je dat? 

Refuse to Choose is mijn bijbel over keuzes maken.
Rework is mijn bijbel over eenvoudig werken.
Verslaafd aan liefde is mijn bijbel over liefde en relaties.

Profit First is vanaf nu mijn bijbel over financiën.

Damn. Ik wou echt dat ik dit allemaal eerder had geweten. 

Ik ben inmiddels zeven jaar zzp'er. Maar eigenlijk heb ik nooit geld. Het maakt niet uit hoeveel erin komt, het gaat er net zo hard weer uit. Ik investeer het in programma's, workshops, projecten of 'gewoon' mezelf. En ik blijk dus niet de enige te zijn. Het merendeel van de ondernemers leeft zo. 

Ik heb wel al jaren mijn administratie goed op orde. Ik hou van overzicht en eenvoud. En dat ik precies weet wat ik moet doen, hoe vaak en wanneer. 

Maar je administratie is niet hetzelfde als je financiën. Ik zie wel het totaalplaatje, wat erin gaat en wat eruit komt. Dan zie ik dat ik best veel winst heb gemaakt, maar waar is dat geld dan gebleven? 

Als ik wil weten hoeveel ik op DIT moment te besteden heb, dan moet ik eerst alles bijwerken en wat berekeningen maken om erachter te komen. Dat móet toch anders kunnen?! Denk ik al zeven jaar. 

Ik zette mijn btw opzij op mijn spaarrekening en grote bedragen voor de grotere facturen. Maar dan wist ik toch nooit uit mijn hoofd hoeveel ik dan overhad als mijn btw en de facturen betaald waren. Had ik nog geld voor een nieuwe laptop bijvoorbeeld?

Het schijnt ook dat veel zzp'ers geen salaris overmaken naar zichzelf. Dat deed ik wel. Maar het was altijd te weinig. Dus ik gooide er weer nieuw geld bij een paar keer per maand. Het probleem was niet dat ik te weinig overmaakte, maar dat ik te veel uitgaf.

Want ik had eigenlijk geen idee hoeveel ik kon besteden. Alles lag op één grote stapel. Hoe kun je dan verantwoord omgaan met je financiën? 

Niet dus. 

Tot twee dagen geleden. Toen las ik de laatste pagina van het boek Profit First van Mike Michalowicz. 'Fuck, waarom heb ik dit zelf niet bedacht?' 

Het boek lag al een maand op mijn leesstapel. (Ja, die heb ik. Ook als minimalist. Een bescheiden stapel van vier boeken. Dat dan weer wel.) Ik had al veel erover gehoord van anderen en een vriendin had me het boek gegeven. Ik dacht dat het een of andere scam was en was dus huiverig. Maar toen een vriendin zei dat het echt een eenvoudig systeem was, had het boek mijn aandacht.

Eenvoudig. One of my favorite words.

De eerste hoofdstukken duurden even. Veel herhaling, veel opklopperij. Jaja Mike, ik geloof dat JIJ het een goed systeem vindt, maar laat me dat lekker zelf bepalen. Give me the goods!

En ik werd beloond. Holy smokes. Eenvoudig. Makkelijk. Waterdicht. Dat zijn mijn magische woorden voor een fantastisch systeem.

De korte versie: door altijd uit te gaan van de formule Omzet - Kosten = Winst focussen we op de omzet en de kosten. De winst komt altijd op het laatste. Dat zijn dus de restjes.

Wil je een bedrijf laten groeien koste wat koste (daar zijn die kosten weer) of wil je er eerst een gezond bedrijf van maken en dán laten groeien? Dan moet je de formule omdraaien: Omzet - Winst = Kosten. De titel van het boek zegt het al: Profit First. Winst eerst. Dan pas de rest.

En wat is dan de rest? Je btw, salaris, belastingen en kosten. Daar maak je aparte rekeningen voor aan en elke twee weken verdeel je je ontvangsten volgens een percentage over deze rekeningen. Dat percentage stel je zelf vast aan de hand van je eigen berekeningen volgens het boek.

Het is briljant in z'n eenvoud. Ik open mijn bankapp en ik zie PRECIES hoeveel ik te besteden heb op DAT moment.

Het mooie aan dit concept is dat je eerst het systeem opzet en dan met kleine stappen opbouwt naar wat klopt voor jou. En het is ook nog eens zo flexibel dat je er je eigen ding van kan maken, zonder dat je de basis aantast.

Handig om te weten is dat de Nederlandse vertaling is geschreven in samenwerking met Femke Hogema, bestseller auteur en gespecialiseerd in financiën voor zzp'ers. Punten voor haar, want zo wordt er ook rekening gehouden met het Nederlandse belastingsysteem.

Niet alles is leuk. Je krijgt ook nog een spiegel voorgehouden. Hoe sta je er werkelijk voor met je financiën? Ouch. Nu zat ik best aardig in de richting van waar ik moet zijn, maar toch is het een pijnlijke confrontatie. Daar is het ook voor bedoeld: een wake-up call. Je kan niet meer op dezelfde manier blijven werken. Je móet veranderen.

Ik heb dus ook alles direct omgegooid. Ik ben overgestapt van Rabobank naar Bunq en Knab. Je hebt namelijk twee verschillende banken nodig, maar als je het boek leest snap je precies waarom. Ze raden ook aan om Knab te gebruiken als 'hoofdbank', maar ik vind Bunq zoveel eenvoudiger, mooier, duidelijker, handiger en sneller. Binnen tien minuten had ik een nieuwe bankrekening opgezet. Met één druk op de knop maak ik binnen mijn account nieuwe rekeningen aan, met IBAN en alles.

Daarnaast weet ik nu hoeveel ik moet verdienen per maand wil ik overal genoeg voor overhouden en ook nog sparen voor dingen die ik belangrijk vind. Ik besefte dat ik met projecten bezig was die alleen geld kosten en niets opleveren. Laat staan winst.

BAM. Schrappen dus. Very cut the crap.

Uiteraard doe ik het rigoureus. Halverwege het boek dacht ik: dit kan ik toch ook zo toepassen op mijn privéfinanciën? Dus hup, alles omgegooid. Met rekeningen voor mijn vaste kosten, variabele kosten, boodschappen, de kluis en diverse dingen waar ik voor wil sparen op lange termijn.

Aan het einde las ik pas dat je het systeem ook kan gebruiken voor jezelf als persoon en zelfs je gezin. Zo logisch zit het dus in elkaar. Je begrijpt het concept meteen.

Ik kijk nu meerdere keren per dag in mijn Bunq-app. Uit trots. Fuck, ik heb overzicht. Eindelijk.

Ook nieuwsgierig? Bestel het boek.
(Deze link is gekoppeld aan het bol.com Partnerprogramma. Voor elke verkoop verdien ik een percentage. Ik ben niet gevraagd om dit boek te promoten. Dat doe ik 100% vanuit mezelf. Dat doe ik alleen als ik ergens écht in geloof. And this one is totally worth it.)

Heb je al die crèmes, lotions, make-up, flesjes en ander badkamerspul wel nodig?

Ik hou van experimenteren. Wat gebeurt er als ik X doe? Wat gebeurt er als ik Y laat? Het levert altijd interessante inzichten op.

Twee weken geleden ruimde ik mijn reiskoffer uit en zag ik mijn overvolle toilettas. Wat moet ik toch met al die zooi? Wat als ik nou...

Nou ja, en nu doe ik dus al twee weken zonder shampoo. Want die heb je dus helemaal niet nodig. Het is zelf schadelijk voor je haar. Het krijgt niet meer de kans om de vetbalans zelf op te maken. (Er is een hele no poo movement. Na een maand zonder shampoo is je haar gezonder, sterker en mooier.)

En ik doe natuurlijk altijd alles rigoureus. Ik had ook al een tijdje last van mijn ogen door hooikoorts. Dus ik gebruik sindsdien geen make-up meer. (In mijn geval alleen oogpotlood en mascara.)

En ja, waarom zou ik dan nog crème op mijn gezicht smeren? Dat was een nieuw ritueel, maar als ik dan zonder al die flesjes ga, zeker in de zomer... laten we deze ook maar even niet doen dan.

Oh, dit voelt wel heel zomers. Weet je wat? Laat al die sieraden ook maar dan. Dat zit me toch in de weg als het warm is.

Deze week las ik voor de zoveelste keer over hoe slecht beha's zijn voor je borsten. Dat het zorgt voor blokkades in je lymfeklieren. Naja, als ik dan toch bezig ben.

Ik voel me elke dag alsof ik naar het strand ga of er net af kom. Het is echt bevrijdend zonder alle 'meuk'. En ik ben zo godsgruwelijk snel klaar elke ochtend. Plus ik vind mezelf nog steeds leuk als ik in de spiegel kijk. Het was even wennen in het begin, but I'm getting used to it.

Ik heb dus niets weggegooid, maar alles even in een bakje verzameld achterin de badkamerkast. En ik zeg niet dat dit voor altijd is, maar voor nu, zolang het me boeit of dient. Daarna zie ik wel wat ik ermee doe.

Ik besef ook hoeveel badkamercrap ik de deur uit heb gedaan en al jaren niet meer gebruik: zonnebrandcrème, douchegel, lippenstift, nagellak, rouge, haarspray, conditioner, parfum, bodylotion, tampons (nu de cup), de pil en ander hormoonverstoringsgedoe. Ik heb het gewoon niet nodig.

Welk experiment zou jij aan willen gaan op het gebied van minimalisme?

Waarom ben je zo streng voor jezelf?

"Ik ben net terug van twee weken vakantie, dus ik ga nu weer flink inhalen!"
Dit schreef mijn klant deze week. Ik vind dat dus fascinerend. 

Maandenlang heb je hard gewerkt. Bellen, mailen, appen en het echte werk. Je knalde maar door en door, want je doet alles voor je klanten. En jaja, ook voor jezelf.

Nou ja, als je eerlijk bent schiet dat er regelmatig bij in. Je bent al maanden bezig met het bijwerken van je website. Je laatste nieuwsbrief was een half jaar geleden. En dat bloggen is ook nog een uitdaging. Ach ja, en social media natuurlijk. 

Ondertussen kijk je ontzettend uit naar je vakantie. Pfoeh, daar ben je wel aan toe.

Eindelijk zit je dan met je melkflessen op het strand in Portugal. Zo, dit had je echt verdiend. Genieten maar.

Nou ja, genieten. Je zit nog met je hoofd bij je werk. Er had nog van alles af gemoeten. Vooral je eigen dingen.

Ondertussen kijk je stiekem toch even op Facebook en zie je al die andere succesvolle ondernemers die het wél lukt om in een paar dagen tijd een nieuwe website te lanceren, een nieuwsbrief eruit te sturen, een epische blogpost te publiceren en je ziet de leukste Facebookupdates voorbij komen. 'Ik doe het helemaal verkeerd.' Na je vakantie ga je het écht anders aanpakken.

Op de helft van je vakantie is je hoofd eindelijk een beetje rustig. Maar dan begint het toch weer te kriebelen in die laatste dagen. Damn, waarom heb je jezelf nou niet even vrij gepland die eerste dagen na je vakantie? Je ziet dat je mailbox vol zit met nieuwe dingen om te doen. 'Houdt het dan nooit op?'

Je komt terug van vakantie en op dag één begint de gekkigheid alweer. SO MUCH TO DO! Nee, die achterstand kan natuurlijk niet. Je duikt je mailbox in en gaat weer maandenlang hard aan het werk.

Hoe dan?!

Alles moet perfect. Waarom toch?

Alles moet NU. Waarom toch?

Alles moet af. Waarom toch?

Alles moet moet moet. Waarom? Voor wie? Van wie? 

Waarom ben je zo streng voor jezelf? Break the fucking cycle.

Waarom ben je zzp'er geworden? Voor de vrijheid, toch? Waar is die vrijheid dan? Door wie en wat laat je je leiden?

Newsflash: je doet het allemaal zelf. Het mooie is dat je nu dus ook kan kiezen om het anders aan te pakken. Zachter. Liefdevoller. Voor jezelf. En daarmee uiteindelijk ook voor de mensen om je heen.

Ik geef je alvast een beetje liefde. Nu jij nog.

Hoe schrijf je eenvoudige teksten voor je website?

Je loopt al tijden te klooien met je website. Je vindt het retemoeilijk om teksten te schrijven. (Of te herschrijven.) 

I didn't have time to write a short letter, so I wrote a long one instead”, zei Mark Twain.

Kort en bondig schrijven doe je niet even. Dat kost tijd. Je wilt helder zijn, concreet en to-the-point. Hoe krijg je dat voor elkaar? Vijf cut the crap schrijftips.

Een tienjarige moet het kunnen begrijpen
En je buurvrouw van 84 ook. Ah. Schrap dus alle vakjargon en algemene termen. 
'Dit helpt om je vakcompetenties...' Ik haak af. 

Schrijf alsof je praat met een vriendin
Afstandelijk zijn is niet nodig naar je klanten toe. Dat wil je ook niet, toch? (See what I did there?) Maak het persoonlijk. Spreek ze direct aan. Schrijf in je eigen stijl. Zoals je praat dus. Als ik 1-op-1 met je ga werken moet dat kloppen.

Laat een vriend of vriendin je teksten lezen
Jij zit er middenin, dus je ziet het niet helder meer. Heb je iemand in je omgeving die scherpe feedback kan geven? Wanneer haakt hij af? Wat is onduidelijk? Waar lul je een eind weg?

Je website is toch nooit af
Dus het hoeft niet perfect nu. Ik ben al zeven jaar zzp'er en ik werk wekelijks aan mijn website. Het belangrijkste is dat je up-to-date bent.

Zorg voor een call to action
Wat wil je met elke pagina? Moeten je klanten iets lezen? Inschrijven? Iets kopen? Dat helpt ook bij het schrijven van je teksten. Dan heb je een focus. Je weet waar je naartoe wilt. En je klant ook.

En jaja, alle open deuren. Schrijven is schrappen. Kill your darlings. Ook als het pijn doet. It's not about you. Het gaat altijd over je klant.

Welke crap ga jij vandaag schrappen uit je teksten?

Alles is er al

Waarom ben ik toch altijd zo druk? Waarom moet ik altijd nieuwe dingen uitproberen? Waarom voel ik me zo onrustig? 

Met name de afgelopen paar jaren is er veel gebeurd. Ik legde de oorzaak van de onrust steeds buiten mezelf. Maar ik kom er pijnlijk achter achter dat ik dat zelf deed.

Ik was steeds op zoek naar rust. Maar dat was er al die tijd al. Ik vertroebelde het zelf door te oordelen over mezelf, mijn gevoelens, acties van anderen. Ik schoot daardoor alle kanten op.

Ik wilde verandering, maar zocht dat buiten mezelf. Het was er al, in mezelf. En het mooie is: ik hoef niet te veranderen, ik hoef alleen maar te zijn.

Als ik het bovenstaande teruglees denk ik: 'damn, wat een wijsheid'. Die komt natuurlijk niet van mezelf.

Afgelopen weekend deed ik weer een stilteweekend. Wat een andere beleving nu dan vier jaar geleden. Toen kon ik niet stilzitten, mijn hoofd was één grote chaos en ik was all over the place.

Wat ben ik rustiger geworden. Liefdevoller. Leuker. En hoeveel mooier is mijn leven.

Ik dacht dat ik de stilte in ging om even niks te hoeven, maar al snel bleek dat ik daar niet zo'n behoefte aan had. Nu ik alleen woon doe ik al vaak even niks.

Ik had een boek meegenomen, just in case. Een boek dat me al door meer dan acht mensen was aangeraden. Nou ja, wellicht is het dan een teken om het toch echt eens te lezen. En damn, dit is een van die boeken die me anders laat kijken naar het leven. Die een shift heeft veroorzaakt.

Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz. Voor wie mijn liefdesleven de afgelopen jaren gevolgd heeft kan wellicht beamen dat ik mogelijk verslaafd ben aan liefde. (Ik druk mezelf zachtjes uit.)

De hele zondag lachte ik in mezelf. Om de herkenbaarheid. En hoe voorspelbaar ik dus eigenlijk blijk te zijn. Dat ik alle patronen heb gevolgd die beschreven staan in het boek.

Mijn gedachten gaan er meteen mee aan de haal. 'Had ik dit nu maar eerder gelezen. Dan had ik mezelf en anderen om mij heen zoveel ellende bespaard.' Maar blijkbaar was dat moment er niet eerder.

Gelukkig heb ik nu alle 'vergissingen' gemaakt zoals het boek dat noemt en weet ik dus precies wat de auteur bedoelt. Als ik het vooraf had geweten, had ik het wellicht niet kunnen voorkomen, omdat je de meeste dingen pas achteraf ziet.

Wat heb ik mezelf gek gemaakt, met zoveel pijn, verdriet en leed. Onnodig. Maar ik hoef er ook niet boos over te zijn op mezelf. Ik kijk ernaar. Zonder oordeel. Of ja, daar oefen ik nu dus in.

Want ik leerde opnieuw: ik bén niet mijn gedachten, ik héb ze. Wat een bevrijding. 

Je hart pompt steeds nieuw bloed door je lijf heen. Je hoofd doet dat met gedachten. Je kan ze niet stopzetten, hoe hard je ook probeert. Het probleem ontstaat wanneer je ze gelooft. Dat elke gedachte waar is. En wanneer je aan elke gedachte een verhaal ophangt. Verhalen die zich alleen afspelen in je hoofd.

Het wordt erger als je dáár dan weer oordelen over hebt. 'Wat stom dat ik dat denk.' Zo maak je een verhaal van een verhaal. Je verdrinkt in je eigen gedachten. Neverending story, toch?

Je kan die vicieuze cirkel dus doorbreken. Niet door dingen anders te doen, niet door anders te denken, maar door er anders naar te kijken. Zonder oordeel. 

Je kan je verdrietig voelen, maar het gaat pijn doen als je vindt dat je dat niet mag voelen. Dat je het wegduwt. Dan ga je lijden. Je maakt jezelf slachtoffer van je eigen gedachten. (En dan heb ik het nog niet eens over hoe we anderen verantwoordelijk voor stellen voor dat gevoel.)

Verhelderend dus. Ik hóef mezelf niet te veranderen. Ik hoef geen grote dingen te doen. Ik hoef niet in de actiestand. Juist niet. Ik hoef alleen maar bij mezelf te blijven. Want alles is er al. Alles is er al.

 

Hoe je met een eenvoudige actie zorgt voor minder afleiding

*biepbiep*
*bzzzzz*
*trriiiiiing*

In een koffietentje, in de trein, tijdens een etentje, continu hoor je die goddamn bliepjes om je heen. Of het nou komt van een smartphone, tablet of laptop.

Wat ik dan niet begrijp: ik word al tureluurs van al die plings van anderen, hoe komen ze daar zelf de dag mee door?

Regelmatig heb ik VIP-middagen met klanten. Dan zit ik naast ze om hun hele laptop op te ruimen en vrij te maken van crap.

*plop* 
'@sandrajanssen heeft zojuist gereageerd op je tweet'

"Waarom heb je die pop-up aanstaan?"
"Oh, weet ik eigenlijk niet."

Ik ken de smoesjes wel. Ze weten niet hoe ze de notificaties uit moeten zetten. (Nee, je hebt gewoon nog nooit de moeite gedaan om het uit te zoeken.) Ze merken het niet eens meer op. (Nee, je hebt jezelf aangeleerd er niet meer op te letten. Je hersens registreren het heus wel.) Ze willen niets missen. (Oh lord... FOMO anyone?)

Grappig eigenlijk. Of verdrietig, het is maar hoe je het bekijkt. Ze komen namelijk naar mij toe voor focus en rust. Maar ze beseffen niet meer dat ze zich hebben uitgeschakeld voor de buitenwereld. Of dat denken ze. Want je lichaam krijgt alles mee. Je bent je er alleen niet meer bewust van. En dan vind je het gek dat je zo vaak moe bent.

Notificaties zijn één groot energielek. Met geluid helemaal. Maar ook alleen beeld. Of een trilling. Je wordt de hele dag doodgegooid met prikkels. Wat zeg ik? Je KIEST ervoor om jezelf te laten overweldigen met informatie die je op dat moment niet nodig hebt.

Prik de komende week een uur in je agenda waarin je ALLE notificaties uitzet die je niet dienen. 

Ben je bang om iets te missen? Niets is definitief. Je kan de pings en bliepjes altijd weer aanzetten.

'Je moet één ding kiezen.' (Neeeee!)

Je bent iemand die heel veel dingen leuk vindt. Je gaat van de hak op de tak. Je hebt meerdere talenten. Je verveelt je snel. Je bent bezig met verschillende projecten. 

"Ja, maar zo werkt dat niet als ondernemer. Je moet één ding kiezen."

%$*$%_^^& @$%_@$(

Als je bent als ik, haalt die opmerking het bloed onder je nagels vandaan.

Opvallend is dat deze uitspraak gedaan wordt door mensen die het heerlijk vinden om expert te zijn op één gebied.

Tja.

Ik WIL niet maar één ding doen. Ik hou van de afwisseling. Ik organiseer festivals, maar ook workshops, coworkmiddagen, groepsprogramma's, 1-op-1 trajecten, webinars, ik zet communities op. I LOVE it.

Maar wat als je er zélf last van hebt? Dat je niet weet hoe je jezelf moet noemen? Er is namelijk geen functietitel voor wat jij doet. Hoe leg je anderen dan uit wat je doet? Hoe weten ze wanneer ze bij jou moeten zijn? En je vindt nu zoveel leuk, waar begin je? 

Belangrijk om te weten: niet alles hoeft nu, meteen, direct en zeker niet tegelijkertijd. Je kan projecten ook áchter elkaar doen.

Dat was voor mij een openbaring toen ik het boek Refuse to choose las van Barbara Sher, jaren geleden. Kies voor nu waar je nu zin in hebt. Waar nu de meeste energie op zit. Begin daar eerst maar eens mee. Breng het op gang. De rest komt later. 

Veel van mijn klanten hebben moeite met keuzes maken. Maar het mooie is: als je nu een keuze maakt, is dat niet voor altijd. Je kan op elk moment weer van koers wijzigen. Je zit nergens aan vast. (Wel belangrijk: als je dit te vaak doet, dan volgt niemand je meer. Dat gaat ten koste van je reputatie. Hanteer hiervoor: eerst een nachtje slapen.)

Vaste functietitels werken niet voor jou, dus laat ze los. Verzin lekker je eigen ding. Zo noem ik mezelf Miss Cut The Crap. (Die ik niet zelf heb bedacht.) En als het me beter uitkomt, Personal Ass-kicker.

Ga nu niet keihard lopen verzinnen, want dan kom je nergens. Zet de intentie en vertrouw erop dat de juiste naam vanzelf op je pad komt. Dat gaat net als met echte liefde. Dat vóel je.

Zelf heb ik wel behoefte aan kaders. Als ik alles kan kiezen, krijg ik keuzestress en doe ik niks meer. Daarvoor heb ik mijn filosofie Cut The Crap. Alles komt daarop terug. Het is mijn kapstok, mijn paraplu, mijn basis. Ik kan alsnog alles doen wat ik wil, maar dan vanuit een bepaalde visie die wél helder is voor anderen.

Ook die hoef je niet te bedenken. Hij is er al. Geef jezelf de ruimte om die naar de oppervlakte te laten drijven. Er komt een moment dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. 

De horror die voicemail heet

Voicemail. Tja. Ik snap het dus niet. 

Het kost mij als ontvanger tijd om een voicemailbericht af te luisteren. Als ik op mijn telefoon een gemiste oproep zie staan, geeft dat hetzelfde aan: iemand heeft voor mij gebeld. Waarom zou ik daarvoor een heel bericht afluisteren?

Ik ken mensen die anderhalve minuut lang vol wisten te praten op mijn voicemail. Met eigenlijk als enige bericht: ‘Ik heb je gebeld. Bel me terug.’

Mensen praten te snel, onverstaanbaar, ruis op de achtergrond. Vervolgens beluister je het bericht nog twee keer om erachter te komen dat je geen idee hebt wie je heeft gebeld en waarvoor hij heeft gebeld.

Iemand anders wil iets van me en IK moet in actie komen. IK moet de moeite en tijd nemen om de ander terug te bellen. Want met een ingesproken voicemailbericht heeft de zender haar taak 'voltooid'. Uhuh. Zo werkt dat dus niet in mijn wereld. 

Herkenbaar? Ik ga je nu de meest simpele tip ooit geven: zet je voicemail uit.

(Deze tip klinkt overigens simpel, maar bij sommige providers kost het nogal wat uitzoekwerk. Daar verdienen ze natuurlijk niets aan, voicemailloze klanten.)

Ik gebruik voicemail dus al zes jaar niet meer. And I fucking love it.

Bang dat je belangrijke berichten mist? Als iets heel belangrijk is bellen ze heus nog wel een keer. Of ze mailen. Appen. Messagen. Tweeten. Skypen. Trust me, ze trekken wel aan je mouw.

Je telefoon heeft nummerherkenning en er bestaan genoeg andere communicatiemiddelen die niet inbreken op al die momenten dat het jou niet uitkomt, dus waarom bestaat voicemail eigenlijk nog? En waarom gebruik jij het nog?

Reken voor eens en altijd af met het bedenken van je doelgroep

Een doelgroep kiezen. Wat een gedoe. Je worstelt ermee. Je stelt het telkens uit. 

Voel je je gefrustreerd omdat je nog steeds niet weet wie je doelgroep nou is? Omdat je je doelgroep nog steeds niet hebt ’gedefinieerd’? Ugh

Er zijn complete workshops over. Webinars. Blogs. Challenges. Ebooks. Je hebt ze allemaal al gevolgd en gelezen. Drie moodboards liggen in de la. Maar een duidelijk antwoord heb je nog steeds niet.

Gelukkig is het allemaal veel makkelijker dan je denkt. Komt 'ie hoor.

Kijk in de spiegel.

...

Huh wat? Zo eenvoudig kan het toch niet zijn? 

Toch wel.

90% van de zelfstandig professionals die ik ken bieden diensten en producten aan voor issues waar ze zelf tegenaan zijn gelopen. Of nog steeds tegenaan lopen. Net als ikzelf. Misschien jij ook, maar heb je het nog niet door.

Mijn pagina voor Cut The Crap Club opent met deze tekst:

"[...] Je rent de hele dag rond. Chaotisch, ongefocust, ontevreden, overweldigd, futloos. Je springt van de hak op de tak. De hele dag door check je je mailbox en social media. Aan het einde van de dag heb je van alles gedaan, maar je hebt geen idee wat precies."

Well whaddayaknow, dat ben ik. Of dat was ik. En ik trap zo nu en dan in dezelfde valkuilen.

Het onderwerp minimaliseren heb ik niet gekozen omdat ik dacht ”Waar kan ik nou eens lekker geld mee verdienen?” Het is ontstaan doordat ik zelf mijn hele leven last heb gehad van te veel doen en te veel willen. Dat heb ik nog steeds. Ik weet nu alleen beter hoe ik ermee om kan gaan.

Doordat het over mezelf gaat blijft het boeiend. Voor mezelf dus. Elke dag ben ik aan het leren, ontdekken, onderzoeken en experimenteren. Dat deel ik op mijn blog. Zo profiteer jij er ook nog van.

Zou ik gaan bloggen over - ik noem maar wat - auto's, dan zou ik me snel vervelen. Vind ik niet interessant. Dan moet ik elke week verzinnen waar ik over ga schrijven. Dat staat me tegen. Dan stel ik het uit.

Een online cursus over auto's? Dat moet ik verzinnen. Weet ik niks van. Wil ik ook niks van weten.

Al dat verzinnen is vermoeiend. Dat kost te veel energie. Het moet vanuit mezelf komen. Vanuit mijn gevoel. Uit mijn buik en mijn hart, niet uit mijn hoofd.

Elk programma of product dat ik neerzet, ontstaat vanuit de gedachte: als IK hier tegenaan loop, zijn er vast meer mensen. Na vier jaar als Miss Cut The Crap kan ik je vertellen: dat is inderdaad zo.

Het is geen goeie gok. Het klopt gewoon. Van alle kanten. Want als ik weet waar ik het over heb, voel jij dat ook.

Al mijn klanten werken met mij omdat ze voelen: dit ken ik. Dit bén ik. Heel eenvoudig, want ik hou je een spiegel voor. Ik bén de spiegel.

Waarom het een onhandige gewoonte is om je klanten altijd voor te laten gaan

Je zou graag een eigen project willen starten. Echt iets van jezelf. Maar ja, je klanten gaan voor. Eerst brood op de plank.

Een jaar later heb je al best wat brood op de plank, maar je eigen business is nog precies hetzelfde. Je bent niet gegroeid. Je hebt niets nieuws ontwikkeld. Je bent nog steeds net zo georganiseerd. (Niet dus.) 

Je zou wel een eigen project wíllen starten op dit moment, maar ja, je klanten gaan voor. Dat weten ze van je. Ze kunnen je op elk moment bereiken. Je staat altijd voor ze klaar.

Een jaar later heb je nog altijd voldoende brood op de plank, maar geen energie meer. Je loopt leeg op je werk. Je bent namelijk nog steeds niet gegroeid. Je hebt nog altijd niets nieuws ontwikkeld. En je bent nu nog slechter georganiseerd.

Hoe lang hou je dit riedeltje vol? Hoe lang blijf je smoesjes gebruiken? Tot je in een burn-out zit? Hoe lang blijf je prioriteit geven aan anderen voordat jij aan de beurt bent?

In de echte wereld geldt ook: eigen zuurstofmasker eerst. 

Ik heb er als klant geen fuck aan als jij overloopt van werk en niet meer weet hoe je het geregeld krijgt. Je maakt fouten, je levert niet meer op tijd aan. Als ik een afspraak met je heb, hangen de wallen op je kin. Hoe lang kan ik er nog op vertrouwen dat je je werk goed aanlevert?

Je partner en kinderen weten ook niet meer wie je bent. Of waar je bent, want je bent altijd aan het werk. Je bent thuis, maar niet helemaal. Je schiet snel uit je slof, want het wordt je regelmatig even te veel.

Je vrienden zie je amper. Een sociaal leven? Daar heb je geen tijd voor.

Een cursus doen? Nou vooruit dan, maar dat gooi je er wel even tussendoor. Daarna is het toch weer rustiger. Dan heb je alle tijd om te implementeren... (Niet dus.)

Sporten. Oja, dat moest ook nog. Lekker oordelen natuurlijk over jezelf dat je nog altijd betaalt voor dat abonnement, maar al zeker een jaar geen voet in de sportschool hebt gezet.

Hobby's? Welke hobby's? Wie de fuck heeft daar nou tijd voor? 

Pff.

Maarre, waar doe je het eigenlijk voor? Ben je niet begonnen als zelfstandig professional voor de vrijheid? Dat je lekker kan werken hoe je zelf wil? Dat je je tijd kan indelen zoals jij fijn vindt? Dat je op elke locatie je laptop kunt openklappen?

Waar is die vrijheid nu dan? Hoe gevangen voel je je op dit moment? Hoe erg word je geleefd door je agenda? Hoe moe ben je?

Snak je naar energie? Rust? Focus?

Zet jezelf weer op één. 

Start elke werkdag 's morgens het eerste uur met iets voor jezelf. Jouw eigen project. Waar word je blij van? Wat staat er al lange tijd op je wensenlijst? Waar droom je van? Waar krijg je energie van? Wat heeft de wereld op dit moment écht nodig volgens jou?

Ga dit experiment aan voor de komende vier werkweken en kijk wat er gebeurt. Puur uit nieuwsgierigheid. (Ook voor de mijne overigens.) Mail me dan over vier weken met wat het je heeft opgeleverd. Can't wait!

85+ beste tips, inzichten en lessen voor startende zzp'ers

Je staat er niet alleen voor. Elke starter klooit met dezelfde issues. Gelukkig kun je dus leren van zelfstandig professionals die al wat langer bezig zijn, maar ook van elkaar. Daarom organiseerde ik afgelopen maandag het uitverkochte Startersfestival. 170 mensen volgden meer dan 25 workshops, in Seats2Meet Utrecht.

Wat een fantastische dag was het. Met onwijs leuke mensen, waardevolle workshops en een waanzinnige vibe. Met zoveel aanbod kan je niet overal bij zijn, dus ik vroeg de deelnemers hun drie beste takeaways te delen, speciaal voor jou.

Ben je ook starter? Voelt het overweldigend om je eigen business te hebben? Heb je behoefte aan focus, overzicht en actie? Check mijn nieuwe programma Startershelden.

Heb je het festival gemist? Op maandag 29 mei 2017 organiseer ik een nieuw festival, in S2M Strijp-S in Eindhoven. Deze editie is speciaal voor virtual assistants en ondernemers die op zoek zijn naar een VA. Wil je op de hoogte blijven van de ticketverkoop? Schrijf je in voor mijn Patty Post.

 

door jessaréla monshouwer

door jessaréla monshouwer

door jessaréla monshouwer

door jessaréla monshouwer

door jessaréla monshouwer

door jessaréla monshouwer

 
door hanneke van beek

door hanneke van beek

door hanneke van beek

door hanneke van beek

 

Marcel van Harrewijen

 1. Als je niet het succes hebt wat je zou willen, ben je nog niet uit je comfortzone gekomen. (Muriël Versluis, Salesdiva.)
 2. Aannames in sales is dodelijk. (Muriël Versluis, Salesdiva.)
 3. Je wordt succesvol als je jezelf Hoe-vragen stelt. Hoe kom ik daar? Hoe ga ik dit bereiken? (Muriël Versluis, Salesdiva.)

 

Mascha Mooy · Bye Bye Burnout

 1. Het is niet erg om anders te zijn dan de rest. In mijn geval: zomers in NL en in de winter surfen en duiken in Australië. Mijn werk voor Bye Bye Burnout hoeft daar niet onder te lijden en ik doe nieuwe inspiratie op.
 2. Begin je pitch met iets heftigs/aangrijpends. In mijn geval: Een burn-out kost 120.000 euro per medewerker die uitvalt met deze klachten. 
 3. Ja, ook hier wederom weer duidelijk naar voren gekomen: ik ben een geboren leider en neem altijd het voortouw. Dat mag, want dat is wie ik ben! 

 

Cokkie Bakermans · zinorganizing.nl

 1. In de workshop De kunst van het beginnen van Marieke van Dam ging het over twee uitersten die in iedereen vertegenwoordigd zijn, namelijk je rationele en je creatieve kant. Als deze in balans zijn en je ze bewust kunt inzetten dan werken ze het beste voor jou. Zorg goed voor je creatieve kant! Deze kant helpt je met het beginnen. Gebruik je rationele kant voor analyse tijdens het proces nadat je al gestart bent.
 2. In de workshop Coachen voor zzp'ers van Marc Vos ging het echt over de basis van wat coaching nu eigenlijk is. Een goede reminder is dat je als coach gaat voor een gedragsverandering bij je cliënt. Intentie + ACTIE = Resultaat.
 3. In de workshop Met het online brengen van je website staat je telefoon nog niet roodgloeiend van Veronique Prins vond ik het echt een eyeopener dat online aan je bekendheid werken prima is, maar dat het online veel langer duurt om mensen klant te maken. En dat je dus ook echt offline mensen moet benaderen. En iedereen in je directe omgeving moet precies weten wat je doet en wat je waard bent, zodat zij je eerste ambassadeurs zijn.

 

Anita ter Velde · happy-organized.nl

 1. Ik werd er keer op keer op gewezen deze dag dat ik mijn doelgroep helder moet hebben. Ik bemerk en dat werd gisteren ook bevestigd, dat ik mij nog steeds richt op een te breed publiek waardoor ik zwalk in mijn acquisitie. Wanneer ik mijn doelgroep helder heb, dan wordt ook duidelijk waar en hoe ik het beste kan acquireren. En het maakt tegelijk ook duidelijk dat ik met bepaalde acties kan stoppen.
 2. Het viel mij op dat er zoveel onzekerheid was onder alle startende ondernemers. Ik herken dit zelf ook wel, maar tegelijk besef ik steeds meer dat onzekerheid echt dodelijk is. Ik moet in mijn kracht gaan staan, dicht bij mijzelf blijven, accepteren wie ik ben, en wanneer ik naar mijn buikgevoel luister weet ik heel goed wat ik wil. En in die kracht moet je dus gaan staan. WOW.
 3. Denk vanuit de klant i.p.v. uit het bedrijf. Wat wil mijn klant nou weten/waar is hij naar op zoek.

 

Wendy Vredeveldt · sellingsmart.nl

 1. Iris & Margreet: Voor een goede pitch bedenk je niet alleen hoe je je diensten wil aanprijzen, maar ook hoe je door de ander onthouden wilt worden. Wat iemand na een gesprek onthoudt gaat vaak niet over je vaardigheden, maar over hoe je bent overgekomen. Welke indruk wil jij achterlaten (en dat begint al bij je handdruk)?
 2. Lou Niestadt: Je bent niet je business, je HEBT een business. En je business heeft een eigen spirit! Je FREE spirit (de dromer) vertelt je hoe je ideale leven eruitziet en de BUSINESS spirit (de rebel) zorgt ervoor dat je zo kunt leven. Maar vraag je eerst af: past dit bij mij?
 3. Danielle Heemskerk: Schrijf 2 beperkende gedachten op een briefje (bijv. “ik heb nog niet genoeg ervaring”). Vouw de 2 briefjes meerdere keren op en stop elk in 1 schoen. Loop een paar rondjes en voel hoe dat aanvoelt en merk op wat je denkt. Deze opdracht geeft inzicht in je gedachten (vind je het vervelend, of juist niet? Wil je het kwijt, of juist niet?), maar laat je ook zien dat je ondanks de beperkende gedachten gewoon kan doen wat je wilde doen. 

 

Sophia van Tiel · opruimkriebels.nl

 1. Zorg voor een visie - Waarom doe je wat je doet? Wat wil je bereiken?
 2. Bepaal je doelgroep - Wat kan mijn klant, weet mijn klant en doet mijn klant anders als ik hem/haar heb geholpen? Zorg dat je je doelgroep helder en concreet hebt, zodat je je doelgroep kunt aanspreken (op je website, via social media en face-to-face). Investeren in SEO heeft pas zin als je weet wie jouw ideale klant is en welke zoekwoorden hij/zij gebruikt.
 3. Kom in actie! Onderschat niet wat je moet doen om klanten te krijgen. Online zichtbaarheid is nodig, maar het duurt langer voordat je daar klanten/resultaat uit haalt. Er moet wel 15x iets gebeuren voordat mensen klant willen worden. Begin offline, face-to-face. Maak een planning en ga aan de slag. Doe elke dag 1 of 2 dingen. En… stap uit je comfortzone. Ja, je gaat vast een keer op je bek, dat hoort erbij, leer ervan en ga weer door!

 

Rachel Kruk · texelsontwerp.nl

 1. Met stip op één: Mensen die het lef hebben zichzelf te zijn, zijn een verademing! 
 2. Dat de eigenschappen die je bewondert in die ene persoon waar je tegen opkijkt, precies ook jouw sterke kanten zijn. Wauw, mega eyeopener!
 3. Je laten verrassen is heel verrassend. Duh, zou je zeggen, maar dan zit je dus bij een workshop over focus en dan blijk je gewoon al mega-gefocust te zijn. Soms is niet nadenken gewoon wél heel goed.

 

Judith Sterkenburg · frisscommunicatieprojecten.nl

 1. Hoe kan ik anders beginnen dan met de sessie van Lou (Niestadt)?! Wat een ongelooflijke inspirerende dame die mijn mond open liet vallen van verbazing. Wat een herkenning! Als ik mijn ogen even dichtdeed, was het alsof ik mezelf hoorde praten voor de groep. Je free spirit, JIJ, jij als persoon bent het allerbelangrijkste. Je BÉNT niet je business, je HÉBT een business. En je kunt dus gewoon je business zó inrichten, dat die ondersteunend is aan alles wat je free spirit wil, wil doen, van wil genieten. Je business is iets ondersteunend – dat is niet je léven. Dat is precies de reden waarom ik voor mezelf ben begonnen, om meer te genieten van de dingen die ik leuk, belangrijk en fijn vind in mijn leven. Maar om dat óók van anderen te horen, was zo heerlijk! Iedereen die ‘verzandt’ in to-do’s, drukke agenda’s, werk, werk en werk, raad ik aan om een keer naar Lou te luisteren.
 2. Mijn tweede take-away is een heel praktische: een superleuke Quiz-app van Daphne: Kahoot! Wat een leuke, interactieve en simpele manier om kennis over te brengen op je publiek of juist kennis te testen. Echt een aanrader!
 3. Als laatste een appeltaart to take away. Én wat dat te maken heeft met wat ik leerde in 2 verschillende workshops. Bij de eerste workshop van Priscilla is het eindproduct ‘appeltaart’ een heel makkelijk uitgangspunt om terug te redeneren naar verschillende onderwerpen voor blogs en andere content. Welke ingrediënten gaan erin, welke techniek gebruik je, uit welke ‘bron’ komen je ingrediënten en wat kun je er nog méér mee maken? Zo heb je aan de hand van een appeltaart bijvoorbeeld al de volgende content-/blogonderwerpen te pakken:
 • Appeltaart > appels > appelbloesem > appelboom
 • Appels > soorten appels > de smaken > in welke gerechten nog meer geschikt?
 • Appelbloesem > komen bijen op af > maken honing > welke gerechten maak je met honing?
 • Etc., etc... 

Maar ook kun je het bakken van een appeltaart héél goed voor ogen houden bij het maken van een projectplanning. Inge weet daar alles van af en heeft ons uitgelegd met welke 3 elementen en in welke 5 fasen je rekening moet houden om een overzichtelijke projectplanning te houden. Én resultaat te halen.
Dus... het enige waar ik de komende dagen nog aan denk is: APPELTAART!

 

Britt Willems · bureaubritt.nl

 1. Bij de workshop van Daphne Lie 'Wat is je tijd waard?' krijg je handgrepen aangereikt voor hoe je jouw tarief bepaalt. Een belangrijke raad die zij in haar workshop mee heeft gegeven, is dat je (uur)tarief moet aantonen wat jouw dienst waard is en dat het allereerst natuurlijk helemaal goed moet voelen, maar (meer praktisch gezien) ook moet zorgen dat je goed rond kunt komen rekening houdend met het aantal uren dat je werkt en wat je maandelijkse uitgaven zijn.
 2. Marc Vos gaf met zijn workshop 'Coachen voor ZZP'ers' in de brede zin van het woord aan wat coaching is en wat het kan betekenen als je het inzet in jouw werk als ZZP'er. De belangrijkste takeaway hierbij bestond uit de woorden 'Coaching is absoluut geen therapie, want er is niets mis met je client'.
 3. Lonneke en Chantal gaven in hun workshop 'Ondernemen met ballen' hoe je met je angsten en onzekerheden in je werk als ondernemer kan omgaan en deze 'beren' kunt overwinnen en zo kunt floreren als ondernemer. De belangrijkste en een erg praktische takeaway is dat als je een nieuw programma of nieuwe dienst uitwerkt, dat het raadzaam is om eerst een prototype te maken en te laten beoordelen voordat je het gehele programma uitwerkt en het vervolgens totaal niet aan blijkt te slaan bij je doelgroep. Dit bespaart je een hoop kostbare tijd en moeite en geeft je door de feedback die je ontvangt in het beginstadium al bepaalde richtlijnen.

 

Marijke Lammers · wijsinzicht.nl

 1. Op een hele visuele inzichtelijke manier maakte Priscilla Smith duidelijk dat blogartikelen voor je neus liggen. Je hoeft niet moeilijk te denken om op inspiratie te komen. Ze had 5 kaarten met een tekst nl. Appelboom, appelbloesem, appel, appelmoes, recept appeltaart, honing en recept geitenkaas met honing. Deze kaarten moest je met elkaar verbinden in een voor jou logisch volgorde. Zie hier de opzet voor in ieder geval 7 artikelen. Ik ga in ieder geval brainstormen en kaartjes maken!
 2. Een schop onder mijn kont van Veronique Prins gekregen.
  ‘Concreet zijn in wat ik voor ogen heb, duidelijk hebben wat mijn doelgroep is, vooruit denken, in de actiemodus gaan zitten’ hebben mij wel wakker geschud.
  Ik heb me lang gefocust op de inhoud en veel te weinig op het 'ondernemertje spelen’, nu de tijd om me daarop te richten.
 3. Hoe plan je een project. Inge de Groot legt de 5 stappen en 3 elementen van een project uit aan de hand van het maken van een appeltaart. Geniaal!
  De 3 elementen; tijd, middelen en systeem
  In de vergelijking met de appeltaart; je moet de tijd reservering om de taart te maken, de inkopen voor ingrediënten doen en je hebt een volgorde van werken nodig.
  De 5 fases zijn:
 • Je voorbereiding; het lezen van het recept
 • Start van je werk, de mise-en–place; je legt alles wat je nodig hebt bij elkaar zoals een kok zijn werkplaats inricht
 • Het grote middenstuk; het bereiden van het gerecht met alles wat er mis kan gaan
 • Het einde, het resultaat; de taart staat in de oven
 • De afronding; het schoonmaken, opruimen van de spullen

Ik merk dat ik veel tegelijk doe en me snel laat afleiden, ik ga de 5 fases zeker een paar keer uitproberen op alledaagse projecten. Beter een paar projecten dan 1 heeeel groot project met allerlei afleidingen.

 

Nancy Verbeek

 1. Breng pas verbeteringen aan nadat je concept af is (i.p.v. eindeloos blijven verbeteren en er niks af komt).
 2. Schrijf actief en schrijf  je tekst zoals je praat.
 3. Bepaal vooraf het doel van je website / je artikel / je workshop aansluitend bij je doelgroep.

 

Marije van der Werf · marijevanderwerf.nl

 1. Lou Niestadt legde uit dat je in contact kunt komen met je business spirit. Dit kun je doen middels journaling. Je business spirit is je karaktertrekje dat er in eerste plaats voor zorgde dat je überhaupt met je business begon. Deze business spirit kan allerlei vormen aannemen en kun je gebruiken als je klem zit. 
 2. Daniëlle Heemskerk gaf de mooie tip dat als je een blegh dag hebt, waarbij je negatieve gedachten met je aan de wandel gaan, schrijf dan je negatieve gedachten op om vervolgens deze briefjes in je schoenen te stoppen. Je kunt gewoon je gewenste kant op lopen, zonder dat je negatieve gedachten je van je pad brengen. 
 3. Sharon de Stiltemaker gaf als advies om vaker te focussen op je ademhaling, bijv. als je bij de kassa staat te wachten of bij een verkeerslicht wacht. Door regelmatig te focussen op je ademhaling blijf je dicht bij jezelf en maak je keuzes die kloppen met je eigen wensen in plaats van je volledig mee te laten voeren door de waan van de dag en andere mensen hun meningen. 

 

Rebecca Warner · rebeccawarner.nl

 1. Vergeet niet om ook tijd voor jezelf te nemen, want dan kan je pas floreren (Floreerweb)
 2. Wat is de kern in jouw boodschap? De meiden van jebesteindruk.nl weten je kern te raken
 3. Zakelijk zijn voor hulpverleners: Veronique Prins: je hebt de plicht aan je medemens om te laten weten dat je ze kan helpen

 

Hadewijch Pekelharing

 1. Lou Niestadt: "Als je het niet kunt voelen is het niet van jou."
 2. Anneke van Beek: "Mensen kopen van mensen niet van logo's."
 3. Marieke van Dam: "Doe experimenten die voldoen aan de volgende drie elementen: zin in, nu en buiten de deur."

 

Kirsten Happel · studioduizendpoot.nl

 1. Zorg dat je helder verwoordt wat iemand kan, weet of anders doet wanneer hij bij jou is geweest. Een mooi handvat om minder in 'wolkentaal' te praten, zoals Veronique het noemde, en zodat het voor de toehoorder duidelijk is wat je te bieden hebt. (workshop van Veronique)
 2. De belangrijkste voorwaarde voor sales-success is je mindset. Je moet er zelf van overtuigd zijn dat jij die ander kan helpen. En deze mindset is te trainen! Klinkt als een inkopper, maar de manier waarop ze dit vertelde was heel verhelderend en interessant (workshop van Muriël)
 3. Boektip: Big Magic van Elisabeth Gilbert. Over creativiteit. Als je zo'n tip 2x op een dag krijgt, dan moet je daar iets mee. Dus het boek is besteld!

 

Bernke te Winkel · onsupport.nl

 1. Anneke vd Kuip - blijf bij jezelf doe dat waar jezelf enthousiast van wordt en in bent.
 2. Lou Niestadt - zoek het antwoord in en bij jezelf - laat je niet leiden door wat derden erover te zeggen hebben. Every level has a new devil.
 3. Veronique Prins - maak contact face to face!! Welke pijn kan jij verzachten bij je klant. Overtuigd zijn van jouw toegevoegde waarde!

 

Anja Sophie Boorsma · wakkeretante.nl

 1. Een 'onepager' website (waar alle content onder elkaar staat ipv op verschillende subpagina's) oogt weliswaar heel hip maar is niet echt handig voor vindbaarheid in zoekmachines.
 2. Je moet 7-10 keer per week iets posten op je zakelijke Facebookpagina.
 3. Het zal de klant worst wezen welke methodiek je gebruikt, als ie maar weet wat het hem oplevert.

 

Yvonne Vellenga

 1. De allerbeste takeaway vind ik. En eigenlijk iets wat je best wel weet, maar waar je door je eigen onzekerheid niet voldoende naar luistert; Run je bedrijf op een manier die bij je past, niet wat anderen zeggen wat je moet doen. Vraag jezelf altijd af: past het bij mij? En volg dan je gevoel. Gewoon eigen-wijs. 
 2. Ook een hele belangrijke, eentje die je niet altijd hoort, omdat de focus zo op marketing via social media ligt. Maar de resultaten zijn veel sneller op deze manier;
  Wees niet alleen online zichtbaar, want het duurt veel langer voordat iemand klant wordt via online (gemiddeld 12 maanden). Online is daarmee voor de langere termijn. Richt je op face-to-face mensen in je doelgroep met het geven van tips. Daarmee haal je veel sneller klanten binnen. 
 3. Consistentie. Doe iedere dag 3 dingen die omzet opleveren. Dit moet je continue vol blijven houden, om ook in de toekomst omzet te genereren. Dus doe geen dingen zonder doel. Denk altijd; als ik dit doe, wat levert dat dan op?

 

Debbie van Cleef · vaforadventure.com

 1. Begin! Wacht niet tot je website/huisstijl/profielfoto of wat dan ook klaar is, maar BEGIN. Dat was toch iets dat bij meerdere sessies terugkwam. Start before you’re ready.
 2. Nooit je doel bijstellen, wel je strategie. Vind ik een hele goede. Als je goed over je doel hebt nagedacht, maar je haalt het doel niet, probeer het dan op een andere manier toch te halen.
 3. Zet iedere week een stap uit je comfortzone en doe iedere dag 3 dingen die je omzet opleveren. Belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het maken van je to-dolijst en het geven van prioriteiten.

 

Saskia Vandenbroek · officeconfetti.nl

 1. Een pitch bestaat uit 3 delen waarvan het eerste het haakje is: dit zijn de eerste 10 seconden van je pitch. Van Iris en Margreet van Je Eerste Indruk leerde ik dat je met een verrassende opening beter iemands aandacht trekt, omdat je zo als het ware het brein van de ander wakker schudt. Dankzij de 1-op-1 sessie met Iris & Margreet verfijnde ik mijn haakje tot: "Wil je weten hoe je wat confetti aan je werkdag kunt toevoegen?" 
 2. Van Dresscoach Glancy leerde ik dat het goed is om altijd en overal te laten zien wie je bent. Er hoeft geen verschil tussen professioneel en zakelijk te zijn. Een mooie eye-opener. En vanaf nu alleen nog maar respect voor wie zich niks aantrekt van geldende conventies en zich kleedt zoals zij (of hij) dat wil.
 3. SalesDiva Muriël Versluis vertelde in de workshop Sales is Fun zoveel interessante dingen dat ik zowaar kan geloven dat verkopen tof is. Het is de gedachte die het gevoel bepaalt. Het gevoel bepaalt je actie. En je actie bepaalt het resultaat. (Benoem maar eens wat je voelt bij opwinding en wat bij angst. Het verschil is de gedachte.) Ik ben volop bezig met uit m'n comfortzone stappen en geniet ervan.

 

Hanneke van Beek

 1. Van Lou Niestadt leerde ik dat ik mijn Free Spirit en mijn Business Spirit kan leren kennen - door te schrijven, door te tekenen, door Pinterest Boards te maken. Ook kan ik ze een naam geven en met hen in overleg gaan als ik beslissingen moet nemen. Wat zouden zij doen/willen? Ik had meteen een idee wie ik wel in mijn 'team' zou willen en voel me meteen minder alleen in het avontuur op weg naar een eigen business. 
 2. Van Danielle Heemskerk leerde ik manieren om het storende geklets in mijn hoofd zichtbaar en voelbaar te maken. En dan vervolgens te besluiten: het is er, maar ik laat me niet door leiden. Ook zette ze me aan het denken over de gedachte 'wat zal iedereen hier van denken?' Het is beter om bij het woord 'iedereen' de mensen in gedachten te houden die het beste met mij voor hebben, dan de mensen waarvan ik verwacht dat ze kritiek zullen hebben. 
 3. Van Annekedote leerde ik dat het handig is om veel content te verzamelen en daar op vaste momenten in de week een (groot) aantal posts van te maken voor op Facebook. Vervolgens kan ik deze posts inplannen via mijn zakelijke pagina en heb ik er bij wijze van spreken geen omkijken meer naar. Uiteraard is er dan nog steeds ruimte voor het delen van spontane berichten, maar de basis staat. Ook heb ik geleerd dat het juist ook in mijn bedrijfsposts heel belangrijk is om persoonlijk aanwezig te zijn, dus lekker met mijn hoofd in beeld. "Mensen kopen van mensen, niet van logo's", aldus Anneke. 

 

Tanja van Roode

 1. Stop met verkopen en start met helpen – deze zin heeft mij de juiste mindset gegeven om mijn business verder te ontwikkelen en sluit zo goed aan bij het andere dat me bij is gebleven na alle workshops: Ontwikkel je business vanuit jezelf! Hoe mooi is het dat ik met mijn business mensen kan helpen vanuit mijn hart!

 

Marlies Martens

 1. Je bent geen business, je hebt een business. en je hebt een business spirit. DIt is de ceo van je bedrijf. Zet haar op een stoel, stel je vragen, doe je voorstel (tune in) en ga schrijven. EN: ga aan de slag met de antwoorden (Lou Niestadt)
 2. 3+5 projectplanning (Inge de Groot) 
  elk project kent deze 3 elementen: tijd, middelen en een systeem (volgorde) 
  en deze 5 fasen: 
  1. Voorbereiding op de start, de boodschappen voor de taart.
  2. 'Mise en place' (dit vond ik een toffe fase, het is de kok die alles klaarzet vóórdat hij begint met koken).
  3. Het grote middenstuk (oftewel, the messy middle. het bakken van de taart. dingen gaan mis en er ontstaan nieuwe inzichten, projecten... kies: maak ik er een nieuw project van of gaat het mee in deze fase..?) Inzicht --> werk toe naar een minimum viable product en val niet te gauw terug naar fase 1. Beetje oogkleppen op, helpt.
  4. Het einde, de taart is af! jippie!
  5. Opruimen. Ohja... dat. Na een taart en dus ook na een project. Hecht 'm af.
 3. Als jij niet voelt wat je waard bent, hoe gaat je klant dat dan voelen? (opstelling met Nina Dap)

 

Gertrude Steenbeek · gertrudesteenbeek.nl

 1. Uit de workshop van Veronique Prins, sprong deze uitspraak eruit: ‘De engste acties leveren het meeste op’, ofwel: ga meer offline klanten zoeken en spreken. Dat is een snellere manier dan online nieuwsbrieven versturen.
 2. Rosanne van Buro Staal vertelde dat je persoonlijke foto’s op je website moet plaatsen voor meer toegankelijkheid. Mensen herkennen je van je foto op je website! Daar ga ik de komende tijd werk van maken en nieuwe foto’s erop zetten.
 3. Anneke van Annekedote gaf als tip een (verborgen) Pinterest bord te maken waar je content op kunt verzamelen voor je Facebookpagina. Die is inmiddels aangemaakt en al het een en ander op gezet.

 

Jessaréla Monshouwer · jessarela.nl

 1. Ga regelmatig even stil staan/zitten/liggen whatever. Het gaat erom dat je echt even naar jezelf luistert. In stilte gebeuren zulke mooie dingen en daar vind je ook de antwoorden.
 2. Heb vertrouwen in jezelf en in dat wat je doet! 
 3. Zoek mensen op waar je mee kunt sparren, brainstormen of die je om hulp kunt vragen. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen

 

Claudia Verhey

 1. In de trein op weg naar huis hamerden er een aantal dingen door mijn hoofd. Hoe stom het eigenlijk is dat ik me zo laat tegenhouden door zelfopgeblazen beren. Die beren die zeggen dat ik never nooit ga slagen in het opzetten van mijn eigen bedrijf omdat ik te weinig relevante kennis en ervaring heb. Wat ik meenam uit de workshop Ondernemen met Ballen is dat die beer een knuffel moet hebben, en daarna lekker moet opzouten. Hoezo te weinig kennis en ervaring, ik heb talent! In de actiestand dus. 
 2. Maar goed, dan sta je in de actiestand, lekker aan je Facebookpagina aan het prutsen, maar het wordt maar niet zoals je wilt. Blijkt die lat weer veel te hoog te liggen! Korte berichten ipv epistels, iedere dag ipv 1 keer per week, en niet te moeilijk; je hoeft er niet de nobelprijs mee te winnen! Qua content zijn de mogelijkheden eindeloos (Annekedote en Priscilla Smith).
 3. Tot slot; de boer op, waar zijn die klanten?! Veronique zorgde voor de uitsmijter van de dag. Zolang je veilig achter je PC-tje blijft zitten, komt er geen geld binnen. Dus hup, naar buiten; wil je binnen nu en 2 weken klanten, dan vind je die alleen maar offline, als je duidelijk bent over het resultaat wat jouw dienst hen gaat opleveren! Even wennen dus, dat old-school het meeste oplevert, maar zo logisch als maar zijn kan!

 

Christine Terwiel · christineterwiel.nl

 1. Marieke van Dam had het over de twee kanten van jezelf, kort door de bocht: de gestructureerde perfectionist ("Angela") en de creatieve chaoot ("Lola"). Met enkel Angela blijf je perfectioneren en begin je nooit, met alleen Lola begin je van alles, maar maak je nooit iets af. Moeite met beginnen? Ruim elke week tijd in om je creatieve kant te voeden die je naast je gestructureerde kant nodig hebt. Experimenteer met iets waar je onwijs veel zin in hebt, wat je nú kunt doen en deel het met de buitenwereld. Het doel is er zin in te hebben. Als je er tegelijk blij en bang van wordt dan zit je goed. 
 2. Lou Niestadt gaf me een interessant inzicht, niet alleen jijzelf, maar ook je bedrijf heeft een 'spirit'. Vraag je business spirit wie zij is. Doe dit door deze vraag te stellen en dan te schrijven wat er in je opkomt of maak bijvoorbeeld een board op Pinterest. Je business spirit kan bijvoorbeeld een stuk meer lef hebben dan jij hebt. Een soort persona van je bedrijf dus. Gaaf idee. Ook een mooie: maak plezier je prioriteit. 
 3. Veronique Prins leerde ons: Ken en omschrijf je ideale klant en zijn/haar pijn in detail. Als je weet hoe je die pijn kunt wegnemen, dan is het asociaal om die oplossing niet te verkopen. Het resultaat van jouw oplossing is wat je verkoopt. Onderneem consistent meer actie dan je nu doet om je duidelijk meetbare doel te bereiken. Offline zet je in voor een snel resultaat, houd online rekening met 12 maanden. 

 

Hennie Schuit · kattentrimbus.nl

 1. Selfcare van Marjolijn de Galan. Met het starten van de kattentrimbus heb ik heel veel tijd gestoken in allerlei werkzaamheden op te zetten, zoals website, folders, energie steken in 'samenwerkingen' met andere doelgroepen uit de dierenwereld. Op zich wel dingen die nodig zijn maar het allerbelangrijkste was ik toch echt wel 'self' en die vergat ik te verzorgen. En zelfs nu vergeet ik 'self' nog wel eens waardoor ik steeds maar dingen half verwerk of lees!
 2. Schrijven is schrappen van Cilla Schot. Gewoon een enorm leuke tip die is blijven hangen van de workshop van Cilla, vooral omdat ik nog steeds worstel met de website teksten! Dus opnieuw de teksten bekijken met deze tip in mijn achterhoofd!
 3. 80/20 regel van Marjolijn de Galan. Vaak ben ik toch weer veel aan het werk voor de kattentrimbus. Terugkijkend hanteerde ik een 96/4 regel en die balans was dus ver te zoeken. Meer balans zorgt ervoor dat ik makkelijker het werk gedaan krijg! (ik had het al eens ondervonden maar soms heb je nog een dikke reminder nodig)

 

Annette Smits · annettewerkt.nl

 1. Tijdens een van de workshops hadden we het erover dat het niet altijd eenvoudig is om naar jezelf te luisteren binnen je eigen bedrijf. Daarbij zei mede-deelnemer Marloes dat ze bij veel dingen die van haar gevraagd worden altijd eerst denkt "het is goed voor mijn klant, maar is het ook goed voor Marloes?". Dus ga je dan dat extra uurtje werken 's avonds om iets af te krijgen? Dat maakt de klant wel blij, maar haarzelf niet.

 

Eva Rijpert

 1. Hét verschil tussen succesvolle mensen en niet-succesvolle mensen is hun mindset. Succesvolle mensen vragen hóe ze ergens kunnen komen, niet óf ze ergens kunnen komen. Je mindset is een spier die je kan trainen. Conditioneer je gedachtes richting een visie en een focus. Leer dit jezelf aan.
 2. Leer jezelf aan om risico’s te nemen en geniet ervan!
 3. Je bént niet je business, je hébt een business. Het is dan ook van belang dat je regelmatig loskomt van jezelf. Dit kan je doen door te tappen in de spirit van iets of iemand anders, je business spirit. (Wie of wat is jouw business spirit?)

Alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met een Virtual Assistant

Voor de zelfstandig professional kan het een uitdaging zijn alle ballen in de lucht te houden. Je hebt je eigen projecten, producten, online cursussen, een e-book, een website, opdrachten voor je opdrachtgever, een event, een workshop, je marketing, de administratie, bijhouden van social media... Vrije dagen? Weekend? Wat was dat ook alweer?

Ik krijg vaak te horen:
”Patty, je bent zo actief, ik zie je overal, je hebt het zeker druk?”
”Nee, niet echt.”
”...”

Hoe het mij lukt om veel te doen, veel te produceren, veel online aanwezig te zijn, alles up-to-date te hebben? Ik ga uit van schrappen, vereenvoudigen, automatiseren, uitbesteden. In die volgorde. Ik pas het toe op ALLES. En continu stel ik bij.

Wat vele zelfstandig professionals onhandig aanpakken is dat ze alles zelf doen. Omdat ze dat willen, omdat ze denken dat het moet, het hoort zo. Maar zelfstandig betekent niet alleen.

Je kunt natuurlijk trainingen of workshops uitbesteden aan een collega. Maar hey, dat is jouw expertise! Dat is juist het allerleukste onderdeel van je werk. Daar haal je energie uit. Die 'stomme' klusjes zoals het even bijwerken van je website of het verwerken van je bonnetjes however...

Enter de Virtual Assistant. Nee, dat hoeft niet iemand te zijn op de Filipijnen die in een grijs kantoor met tl-licht jouw rotklusjes zit te doen. De VA is eindelijk ook in Nederland een bekend fenomeen.

Voordat ik deed wat ik nu doe had ik een bedrijf in virtual assistants met de naam Regelhelden. Ik deed het juist niet alleen en had weer vier VA’s voor mij werken. We waren behoorlijk succesvol. Ik haalde veel meer energie uit het cutten van crap, dus ben ermee gestopt in oktober 2013. Nu heb ik weer een VA die voor mij werkt.

Met al die ervaringen weet ik dus hoe het is om zelf als VA te werken, om VA’s werk te laten doen voor klanten en om zelf een VA aan te sturen. Ik krijg er zo vaak vragen over dat het me handig leek om alle tips en tricks eens op een rijtje te zetten.

 

Waarom virtual?

Met mijn eigen bedrijf Regelhelden koos ik er na een paar slechte ervaringen heel bewust voor om alleen nog online te werken. Eerdere opdrachtgevers verwachtten namelijk dat ik naast ze kwam zitten, aan hun bureau. En dat ik op dat moment alleen voor hun zou werken. Dat werkte voor mij absoluut niet. Een VA die ook offline werkt is eigenlijk (ook) een PA, oftewel personal assistant.

 

Optimale kwaliteit vereist optimale omstandigheden

Een VA kiest voor vrijheid en daarmee onafhankelijk werken van tijd en locatie. Gun haar die vrijheid in de samenwerking. (Een VA kan ook een man zijn, maar over het algemeen zijn het vrouwen.) Waarom?

 • De juiste omgeving
  Ik werk heel slecht in een luidruchtige omgeving. Ik vind het heerlijk om vanuit huis te werken. Daar word ik niet afgeleid (ik heb geen kinderen) en is het rustig. Iedereen heeft z’n eigen optimale omstandigheden. Geef mensen zelf die keuze.
 • De juiste energie
  We hebben allemaal mindere dagen. Dat je je niet lekker voelt, migraine hebt, ziek bent. Als je een afspraak maakt op een bepaalde locatie voelt een VA zich vaak verplicht om daaraan te voldoen. Je bent immers haar opdrachtgever, die kun je niet in de kou laten staan. Maar jij hebt er niks aan als je VA daar met 50% energie aan het werk is. Je VA produceert beter werk met minder fouten als ze zelf kan bepalen welk moment het beste is om te werken.
 • De juiste tijd
  Wanneer werk jij het beste? In de ochtend, middag, avond? Je VA heeft zo ook haar voorkeuren. Je wilt toch ook dat ze jouw werk doet als ze op haar best is?
 • Focus
  Als je VA naast je zit is de verleiding heel groot om haar op jouw gewenste moment vragen te stellen, feedback en opdrachten te geven. Terwijl ze net ondergedompeld zit in jouw Excel-bestand waar ze al haar concentratie voor nodig heeft. Als ze op haar eigen voorwaarden kan werken, dan kan ze jouw berichten lezen op momenten dat het haar uitkomt.

 

Misverstanden over de VA

 • Pas mee beginnen als je heel succesvol bent
  Wrong. Ook nu kosten al die kleine klussen bij elkaar je heel veel tijd en energie. Die kun je toch zeker beter besteden? Zelfs als je nog niet veel verdient, begin al met een VA. Wat is je meer waard? Geld of tijd en energie?
 • Je VA is een ’assistentje’
  Brrr. Behandel je VA niet als een voetveeg. Je VA is je achtervang, je support, je sparringpartner, waarschijnlijk het eerste lid van je dreamteam waarmee je de wereld gaat veroveren.
 • Je VA is een alleskunner
  Dat denken ze soms wel, dat dacht ik ook toen ik VA was. Ook zij hebben hun expertises en dingen waar ze ’wel goed’ in zijn, maar ook genoeg waar ze echt niet goed in zijn. Een VA die zegt dat ze alles kan, van je administratie tot je SEO tot webdesign tot het schrijven van goede copy, geloof ze niet. Probeer er snel achter te komen waar haar talenten liggen, anders loop je kans op een traag traject met veel ergernissen.

 

Voordat je op zoek gaat naar een VA

 • Bepaal van tevoren de werkzaamheden
  Zoals ik hierboven al aangaf, VA’s zijn geen alleskunners. Bepaal dus van tevoren wat je wilt uitbesteden, zodat je gerichter kunt zoeken. Meer administratief? Meer gericht op het organiseren van jouw agenda en afspraken? Tip: start met de werkzaamheden die je het vaakst uitstelt. Die kosten je de meeste energie en zullen het grootste effect opleveren als je ze niet meer zelf hoeft te doen.
 • Bepaal van tevoren het type VA
  Wat voor persoonlijkheid zoek je? Iemand die heel precies is? Snel? Iemand die continu achter jou aanzit en zelfs dus extreem gestructureerd en georganiseerd is (als je dat zelf niet bent)? Iemand die overzichten kan maken van jouw chaos? Iemand die strict jouw opdrachten opvolgt? Meedenkt? Jou adviseert? Een leider of een volger? Iemand die later ook andere teamleden moet gaan aansturen? Iemand die meer weet van online tools dan jijzelf? Ervaren of nog niet zo lang bezig? (Het laatste vereist wat meer inwerktijd, maar meestal ook meer flexibiliteit, omdat die nog wat minder gewoontes en eisen heeft.) Iemand met een prettige stem als ze ook gesprekken voor je moet voeren met klanten? Formele of informele aanpak? Ook hier geldt hetzelfde principe: geen enkele VA bezit al deze kenmerken. Weet wat je zoekt en wat je niet zoekt.
 • Bepaal van tevoren je budget
  Voor een freelance VA betaal je (in Nederland) zo tussen de 30 en 50 euro, afhankelijk van het aantal uren, je pakket, haar ervaring, haar expertise en haar huidige hoeveelheid klanten.
 • Bepaal van tevoren het aantal uren
  De meeste VA’s werken met strippenkaarten en/of abonnementen. Oftewel: een vast pakket in uren dat je binnen drie maanden opmaakt of een vast aantal uren per maand. Een strippenkaart is handig als je hele diverse werkzaamheden hebt die ook variëren in hoeveelheid. Een abonnement is handig als je vaste werkzaamheden hebt elke maand. Vind je een VA die alleen werkt met losse uren? Spreek alsnog een strippenkaart of abonnement af of doe het niet. Je wilt niet ineens een verrassingsrekening krijgen. (Lees: gezeik.)
 • Nederlands of Engels?
  Veel werkzaamheden zijn specifiek in het Nederlands, zoals je administratie, je blog of social media. Zoekopdrachten daarentegen kunnen ook weer prima in het Engels zijn (afhankelijk van wat je zoekt). Een VA in het Engels betekent dat je veel meer opties hebt om uit te kiezen, simpelweg omdat het aanbod groter is. Ook zijn deze VA’s meestal goedkoper, omdat je gebruik kunt maken van platforms waar de overhead wordt gedeeld en ze dus een lagere uurprijs rekenen.
 • Dedicated of on-demand?
  Een dedicated VA is een vast iemand waar je op lange termijn verwacht mee samen te werken. Dit werkt vooral fijn als je zelf niet georganiseerd bent en iemand nodig hebt die vooral heel veel werk direct uit handen neemt en daar zelf structuur in aanbrengt. Of als je telkens grote projecten hebt met specifieke werkzaamheden die moeilijker op te breken zijn in kleinere, losse taken die iedereen kan doen. Een dedicated VA werkt ook als je het liefst een vast gezicht hebt, iemand waar je na een tijdje als een team mee samenwerkt, die weet wat je nodig hebt en die vooruit kan denken voor je.
  Een on-demand VA kom je tegen bij platforms waar meerdere VA’s zijn verzameld. Je zet een taak uit die door elke VA opgepakt kan worden. Deze VA’s hebben meestal geen specifieke expertise. Dit werkt dus vooral als jij zelf al vrij georganiseerd bent en exact weet welke kleine werkzaamheden gedaan moet worden, die vrij generiek zijn en maximaal 15 minuten kosten om te doen. Zelf werk ik met een dedicated VA. Ik ben wel al erg georganiseerd, maar mijn vaste werkzaamheden (elke maand en elk kwartaal) zijn maar een klein percentage. 

 

Hoe kom je aan een VA?

 • Vraag je omgeving
  Niet aan random mensen, maar gericht aan andere zelfstandig professionals waarvan je weet dat ze letten op kwaliteit.
 • Vraag het op social media
  Ook hier: geef gericht aan wat je zoekt. Een random vraag levert random resultaten op. Je wilt kwaliteit, geen kwantiteit. Anders heb je een VA nodig om door alle reacties te ploegen.
 • Stel een vacature op
  Dat deed ik met mijn bedrijf Regelhelden, maar ook met mijn huidige online business. Ook hier: geef heel duidelijk wat voor iemand je zoekt, om wat voor werkzaamheden het gaat, hoeveel uren. Ik had echt een waslijst aan voorwaarden en eisen én een lange vragenlijst. Je wilt geen 100 reacties met 3 goede VA’s. Je wilt de juiste VA’s. Dat lukt alleen als je van tevoren het proces zo opstelt dat je vanzelf de VA’s eruit filtert die niet bij jou passen. Maak ook duidelijk dat je alleen mensen zoekt die al VA zijn. Dat deed ik niet, wat betekende dat er mensen reageerden die het wel leuk leek. Het vak van een VA lijkt vrij algemeen, maar dat is het zeker niet. On-demand VA zijn kan iedereen, een dedicated VA zijn niet. Een vacature is minder geschikt als je een leider zoekt en/of een VA die al succesvol is. Die reageren niet, die laten mensen naar zich toe komen.
 • Google search
  Probeer diverse woorden: personal assistant, persoonlijk assistent, virtueel assistent. Het is hier wel een stuk lastiger om kwaliteit in te schatten.
 • Platforms
  • Op internationaal platform Upwork plaats je een specifieke opdracht waarop VA’s (ook designers, developers, vertalers) kunnen reageren met hun bod. Voordeel zijn de reviews. 
  • Fancy Hands werkt alleen met US-based on-demand VA's voor een vast bedrag per maand.
  • Moneypenny is een Nederlands bedrijf. Vrij formeel, hogere prijzen.
  • De Academie voor Virtueel Professionals biedt naast online trainingen voor VA’s ook een overzicht van beschikbare VA’s.
  • Bij Office Heroes (ook Nederlands) kun je met een lidmaatschap een opdracht of aanvraag plaatsen.
  • UPDATE: Mijn eigen platform Regelhelden.com waar je kan kijken en vergelijken.

 

Hoe selecteer je de juiste VA?

 • Geef ze testopdrachten
  Een belangrijke voorwaarde die ik stel aan mijn VA's is dat ze oog hebben voor structuur. Ik stuurde daarom een wat rommelig draaiboek van een event naar ze toe met de opdracht deze te verbeteren. Ik gaf verder geen toelichting. Dat was een heel goed filter. Sommige draaiboeken kwamen nog rommeliger terug dan hoe ze waren, andere draaiboeken waren nog beter dan de versie die ikzelf gebruikte. Kies de juiste testopdrachten op basis van de persoonlijke kenmerken die ze moeten hebben of wat ze moeten kunnen. Veel klantcontact? Laat ze een reactie opstellen op echte mails van jouw klanten. Klachten, maar ook positieve mails. Social media? Laat ze tweets en Facebookupdates opstellen voor een nieuw product.
 • Houd een kennismakingsgesprek
  Dit doe je na de testopdrachten (alleen als je daar tevreden over bent!) en geldt uiteraard alleen bij een dedicated VA. Je gaat met iemand samenwerken, dus je moet iemand kunnen vertrouwen inclusief een goede klik. Zo’n gesprek kan prima via Skype en hoeft maar zo’n 15 minuten te duren. Vertrouw altijd op je intuïtie. Die klopt meestal. Voelt het niet goed, werk dan niet samen.

 

Hoe begin je met een VA?

 • Maak hele duidelijke afspraken
  Niet mondeling. Deze schrijf je op. In een offerte of in een e-mail, dat maakt niet zoveel uit. Als je van elkaar maar bevestiging hebt dat je op deze manier met elkaar samenwerkt. Je kan algemene voorwaarden gebruiken of het heel eenvoudig houden en minder formeel met een paar hele duidelijke afspraken. Enkele belangrijke onderdelen:
  • Hoe lang is de proefperiode? (Hierna bepalen jullie allebei of je met elkaar verder wilt of niet.)
  • Via welk medium onderhouden jullie contact? (Hou het eenvoudig en duidelijk. Zo voorkom je verwarring en daarmee fouten.)
  • Betaling. Strippenkaart of abonnement? Voor welke bedragen? Betaling vooraf of achteraf? Speciaal tarief voor last-minute-opdrachten en weekend?
  • Hoe regel je verrekening van eventuele telefoonkosten (met bijvoorbeeld klanten)?
  • Vertrouwelijk omgaan met gegevens, zoals wachtwoorden, gevoelige data en dergelijke.
 • Inwerkperiode
  Dit geldt alleen bij een dedicated VA. Net zoals je een werknemer aanneemt, heb je altijd een inwerkperiode. Dit kost je meer tijd en energie dan dat het oplevert. Bereid je hierop voor. Maak ruimte vrij in je agenda van tevoren. Start met een of meerdere Skypecalls waarin je een paar uur of een paar dagdelen op afstand samenwerkt. Goed om elkaar beter te leren kennen, op elkaar in te spelen en aan te voelen of het werkt of niet.
 • Start met kleine opdrachten
  Geef je VA en jezelf de ruimte om aan elkaar te wennen. Het levert niemand iets op als je al je achterstallige werkzaamheden bij haar dumpt. Je overweldigt haar alleen maar. Kijk wat ze aankan, wat werkt, wat niet en ga stap voor stap vooruit.
 • Stel workflows op of laat je VA dit doen
  Ben je zelf al vrij georganiseerd en vind je dat belangrijk? In het geval van vaste werkzaamheden en projecten zoals events, workshops, online programma’s en administratie is er altijd een proces. Dit kun je stap voor stap opschrijven. Ik noem dit workflows. Heb je hier geen zin in of tijd voor? Spreek met je VA door wat je wilt en laat haar de workflow helemaal uitschrijven. Sta er ook op dat ze deze workflow altijd gebruikt als ze het proces doorloopt en direct de workflow updatet waar nodig. Mocht je om welke reden dan ook de werkzaamheden overdragen aan een andere VA, dan wil je niet door een onvolledige workflow ploegen en honderd keer fouten maken. Dat kost je dus op lange termijn meer tijd en energie dan wanneer het altijd direct wordt bijgewerkt.
 • Maak duidelijk aan je VA: stel vragen!
  Je werkt niet voor niks samen met een VA. Je wilt die werkzaamheden juist niet meer zelf doen. VA’s zijn dan vaak geneigd om het allemaal zelf wel uit te zoeken, want ze willen jou niet storen of je lastigvallen met vragen. Dat vraagt natuurlijk om problemen, want zo worden er fouten gemaakt die achteraf weer rechtgezet moeten worden. Of je bent niet heel duidelijk geweest en je VA denkt: hij zal wel dit bedoelen. Dat kan leiden tot heel veel werk dat voor niks wordt gedaan. Zonde van haar tijd en energie, zonde van jouw geld. Maak duidelijk aan je VA: neem niets zomaar aan. Zoals het gezegde luidt: Assumption is the mother of all fuckups.

 

Wat kun je uitbesteden aan een VA?

Er is heel, heel veel dat je kunt uitbesteden aan een VA. Een paar veel voorkomende mogelijkheden:

 • online zoekopdrachten
 • praktische zaken voor je training, workshop, cursus, zoals inschrijvingen, zoeken en boeken van een locatie
 • bijhouden van je website
 • eenvoudige vertalingen (geen vakjargon dus)
 • uitwerken transcripten van audio- of videobestanden
 • opvragen offertes
 • agendabeheer
 • opstellen van je nieuwsbrief
 • inscannen/verwerken van je bonnetjes en facturen
 • customer support met veel dezelfde vragen
 • nog zoveel meer

 

Wat kun je beter niet uitbesteden aan een VA?

 • Alles waar een bepaalde expertise voor nodig is
  Denk aan webdesign, webdevelopment, marketing, opstellen van contracten, copywriting, boekhouding. Er zijn uiteraard VA’s die wel een achtergrond hebben in één van deze vakgebieden. Die kun je daar gerust voor inzetten. (Als ze er daadwerkelijk goed in zijn!) Ik heb the hard way moeten uitvinden dat ik als VA geen nieuwsbrieven of websites had moeten designen. Daar heb ik voor mijn werkgever een heleboel tijd en dus geld mee verspild. Ook voor mezelf. Plus enkele klanten door verloren. Dat was onnodig. Ook hier geldt het Alleskunner Syndroom.
 • Klantcontact
  Deze is tricky. Als het gaat om het beantwoorden van veel dezelfde eenvoudige vragen, dat kun je prima laten doen door je VA. Maar eerste gesprekken, belangrijke e-mails, belangrijke overleggen, doe dit zoveel mogelijk zelf. Jij zit voor de volle 100% in jouw eigen bedrijf. Je VA heeft meerdere opdrachtgevers en werkt soms voor een organisatie die bemiddelt tussen jou en haar. Zij heeft dus een andere commitment aan jouw bedrijf dan jijzelf.
  Groeit je bedrijf hard en werk je echt met een team of is dat je wens? Dan kan het juist goed zijn om meer en meer uit te besteden.
 • Eenmalige werkzaamheden
  Een excuus dat ik vaak hoor als reden om werk niet uit te besteden is ’als ik het zelf doe gaat het veel sneller’. Dat gaat niet op voor zaken die procesmatig zijn. Als je VA een proces een paar keer heeft doorlopen, is ze daarna waarschijnlijker sneller dan jij. Voor eenmalige werkzaamheden echter gaat dit juist wel op. Als het je meer tijd en energie kost om het aan een ander uit te leggen dan het zelf te doen en je weet dat het geen terugkerende taak is, doe het dan zelf.
 • Werkzaamheden waar jouw eigen expertise voor nodig is
  Jij bent niet voor niets de expert. Productontwikkeling bijvoorbeeld doe je zelf, want dat vind je het allerleukste aan je werk. (Als dat niet het geval is, dan doe je het verkeerde werk en heb je een heel ander probleem.)

 

Hoe werk je samen met een VA?

 • Asynchroon
  Klinkt moeilijk, maar is heel simpel. Je werkt synchroon met iemand samen als jullie allebei van 9 tot 5 op dezelfde werkplek zijn. Je werkt asynchroon samen als je communiceert met elkaar en ieder z’n eigen moment kan uitkiezen waarop berichten worden gelezen en verwerkt. Bijvoorbeeld via e-mail, Facebookberichten, Whatsapp, whatever floats your boat. Alles onafhankelijk van tijd en locatie.
 • Doe het eerst zelf
  Zorg ervoor dat je de opdrachten die je geeft die onderdeel zijn van een proces, zelf een keer hebt doorlopen. Jij weet dan exact wat de valkuilen zijn en waar je VA op moet letten. Je hoeft het niet goed te kunnen, als je maar weet waar je het over hebt.
 • Controleer regelmatig
  Je kunt haar nog zo vertrouwen, maar communicatie is en blijft tricky. Jij denkt dat je iets duidelijk hebt uitgelegd, zij denkt dat ze het helemaal heeft  begrepen en dan blijken de resultaten toch anders te zijn dan verwacht. Check in het begin echt alles. Hoe meer je ziet waar ze goed in is en waar minder, hoe beter je weet wat je los kunt laten en waar je extra op moet blijven letten. Blijf daarna nog steeds steekproefsgewijs checken. Niet omdat je haar niet vertrouwt, maar omdat je wilt weten wat er gebeurt in je bedrijf en of je mogelijk een workflow moet bijstellen. Jij ziet andere dingen dan je VA. Het is jouw bedrijf. Er is niks mis met iets checken. Micromanagement is weer een ander verhaal. Daar wordt niemand blij van.
 • Gebruik een vast systeem voor het doorgeven van opdrachten
  Je kan hier allerlei fancy online projectmanagementtools voor gebruiken, maar e-mail werkt prima. Ik hou het heel eenvoudig. Voor elke opdracht stuur ik een aparte e-mail. Meerdere opdrachten in dezelfde mail betekent veel geknoei, onduidelijkheid en garantie voor fouten. In de onderwerpregel staat in brackets hoeveel prioriteit/urgentie de opdracht heeft (low, normal, high), dan de deadline en dan een samenvatting van de opdracht. Dat ziet er dan zo uit:
  [normal] [maandag] Vertalen productpagina X
  In de body van de e-mail schrijf ik de toelichting. Als een workflow moet worden gebruikt, zet ik altijd de link naar de juiste Google Doc erbij. Nadat ik de opdracht heb verstuurd geef ik de e-mail het label ’Wachten’. In mijn to-do-list staat een wekelijkse taak om alle e-mails met het label ’Wachten’ te checken. Afhankelijk van de urgentie kun je een taak toevoegen aan je eigen to-do-list om hier op tijd achteraan te gaan of te vragen om een update.
 • Gebruik Google Docs
  Stuur geen Excel- of Word-bestanden heen en weer. Je wilt altijd het meest up-to-date bestand hebben, zeker met workflows.
 • Plan je werkzaamheden vooruit
  Check continu je eigen planningen en to-do-list. Geef je VA ruim de tijd om ergens aan te werken. Veel last-minute-opdrachten betekent meestal stress en dus fouten en slechtere kwaliteit. Niet alles is urgent. Ik houd deze graag aan: your lack of planning is not my emergency.
 • Geef je VA haar eigen inloggegevens
  Geef niet al je eigen wachtwoorden weg. Helemaal niet als je overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt. (Sowieso een slecht plan.) Voor veel online diensten kun je je VA haar eigen inloggegevens geven. Bijkomend voordeel is dat als de samenwerking stopt, je gewoon haar account kunt verwijderen en niet overal je eigen wachtwoorden moet vervangen.
 • Evalueer
  In het begin elke maand, daarna om de paar maanden. Vraag haar hoe ze de samenwerking tot nu toe ervaart. Wat gaat goed, wat mist ze, wat kan beter?

 

Wat je nog meer moet weten

VA’s zijn altijd mensen die weinig weten van veel. Ze hebben overzicht, zien het grotere geheel, zijn extreem nieuwsgierig en hongerig naar nieuwe informatie en nieuwe prikkels. Dat is wat ze een goede VA maakt. Maar het is ook hun valkuil. Omdat ze zoveel talenten hebben (en meestal niet een specifieke expertise) kan het zomaar zijn dat ze een ander pad kiezen en stoppen als VA.

Dat maakt de workflows extra belangrijk. Je moet makkelijk de overgang kunnen maken en een nieuwe VA kunnen inwerken. (Liefst door je huidige VA). Zorg er in elk geval voor dat jij de regie houdt over je bedrijf, niet je VA. Zorg dat je overal vanaf weet, zodat niet je volledige bedrijf in elkaar dondert zodra je VA besluit te stoppen.

 

Wat ga jij als eerste uitbesteden?

Hoe je deze week al geld kunt verdienen en niet pas over een half jaar

Je maakt graag alles perfect. Compleet. Elk product moet eerst tot in de diepte zijn uitgewerkt. Alle puntjes op de i. Nog even, zeg je tegen jezelf. Het moet wel goed staan. Bijna klaar.

Je werkt er maanden aan en overschrijdt deadline na deadline. Die heb je alleen met jezelf afgesproken, dus je bent geen verantwoording verschuldigd. Ondertussen komt er geen geld binnen.

Dan zet je je product live en ... niks. Niemand. Geen kopers. Geen klanten. Geen geld.

Huh? Je hebt toch zo je best gedaan? Je raakt in paniek. En je teerde al op je laatste centen. Shit. Tja, en nu?

Waarom waarom waarom begin je eerst met je product als je nog niet weet of iemand het wilt kopen? Echt, waarom?

Ik begrijp dat dus niet. Je zwoegt zo hard en dan is alles misschien voor niks. Waar is de ruimte voor het experiment? Om uit te proberen wat werkt en wat niet?

Heb je al eens geprobeerd het om te draaien? 

Ik start dus altijd met de salespagina. Dat dwingt me om vooraf al na te denken over de kaders. Waar gaat dit over? Voor wie is het? Wat zit erin, globaal? Hoe lang duurt het? Wanneer start het? Hoeveel moet het kosten? Wat levert het op voor mijn klanten?

Niks geen details, maar concrete antwoorden voor mezelf en mijn klanten. Hierdoor kom ik meteen in de actiestand. Vervolgens zet ik de salespagina live en begin met promoten.

En dit is belangrijk: pas als de eerste persoon mijn product heeft gekocht start ik met het maken van de inhoud. Niet eerder.

Zo is het euforische gevoel van een nieuwe bestelling er al veel eerder en zie ik meteen voor wie ik het doe. Een extra voordeel is dat ik een stok achter de deur creëer voor mezelf. Ik heb een externe deadline, dus ik moet wel. Plus ik kan ondertussen vragen stellen aan mijn klant om mijn programma beter vorm te geven.

En als niemand mijn product koopt, dan is er nog alle ruimte om te testen. Vraag feedback in je omgeving. Wat is onduidelijk? Wat mag scherper? Klopt de timing wel? En de lengte? Heb je een ander prijsstelling nodig?

Waarom streef je zo naar perfectie? Alsof het af is zodra je de laatste letter schrijft. Een product is nooit af. Je blijft schuren en schaven. Omdat jij verandert, omdat de omstandigheden anders zijn, omdat je leert van je fouten, omdat je klanten vragen om iets anders, omdat de wereld verandert.

Je hebt geen tijd om te perfectioneren. Het moment is nu. Get your shit out there.

’Waar sta jij over vijf jaar?’ is een belachelijke vraag

Hoe vaak heb jij deze vraag gehoord? Hoe vaak heb je toen gedacht: ”Weet ik veel?!” Hoe vaak heb je toen toch maar iets verzonnen, omdat je dacht dat je anders een slechte ondernemer zou zijn?

We moeten al zoveel van onszelf, maar laten ons ook nog een boel opspelden door anderen. We moeten helemaal niks. Ook niet als ik dat zeg op dit blog. Het is ook maar mijn mening. Het is niet dé waarheid. Het is een van de vele.

Net als dat een planning niet dé planning is. Alsof je ’m in steen hebt gebeiteld en nu niks meer mag veranderen. Welkom in de 21e eeuw en thank god voor de delete-knop! Als je planning niet blijkt te werken, dan wijzig je ’m toch?

Dat geldt ook voor je to-do-lijst. Als 'ie veel te lang is, als je het nooit allemaal voor elkaar krijgt, dan schrap je toch lekker? Je hoeft niet alles te doen wat er staat. Jij hebt de taken er zelf opgezet, dus je kan ze er ook weer af halen.

Zo bestaat er bij sommige ondernemers nog het idee dat je een vijfjarenplan moet hebben. Want anders ... ! Want anders wat? Helemaal niks.

Waar ik over vijf jaar sta? Ik weet nog niet eens wat ik vanavond ga eten. 

Ik weet niet waar ik over vijf jaar sta. Ik wil het niet eens weten. Ik laat me graag verrassen.

Hoe voorkom je dat je je laat meeslepen door je gedachten?

Loop je weleens vast in je gedachten? Begint het met één beeld? Zie je vervolgens de hele trein met je levensverhaal voorbijkomen?

Ik voel me het afgelopen anderhalf jaar nogal eens overweldigd door mijn gedachten. Ik kan ineens uren piekeren. Daarvoor had ik daar geen last van. Het verschil? Ik ben me er ineens bewust van dat ze er zijn. Eerder lette ik er niet eens op. 

Maar afgelopen week had ik een sessie paardencoaching. Bijzonder om mee te maken. Coach Nina gaf me wat interessante beelden mee over gedachten. 

Bijvoorbeeld dat onderzoek heeft aangetoond dat je brein altijd bezig is met gedachten. Die stroom kun je dus niet stoppen, al zou je het willen. (Tenzij je een zenmaster bent natuurlijk, but who are we kidding?) Ze staan dus altijd aan. Ze zijn er continu. De vraag is: hoeveel aandacht besteed je eraan? 

Vergelijk het met een enge film, zoals The Blair Witch Project. (Ook deze is van Nina.) Je bent alleen thuis. 's Avonds laat. Pikkedonker. Je zit op de bank onder je deken. Geen lichten aan. Alle geluiden uit. Alleen je tv is aan.

Ja, dan is zo'n film best eng. Ik spring dan diezelfde avond op mijn bed, bang voor de monsters eronder. Ik durf niet meer achter de gordijnen of in de douche te kijken, want er zou zomaar iemand kunnen zitten.

Maar wat als je diezelfde film op hebt staan op een zondagmiddag. Tijdens je verjaardag. Het is licht buiten en binnen. Er lopen continu mensen in en uit. Je bent bezig met bijkletsen en uitdelen van eten en drinken. Wat voor impact heeft de film dan?

Weinig waarschijnlijk. Zo werkt het ook met je gedachten. Hoe meer je erop focust, hoe meer impact ze hebben. Focus je op iets anders, dan krijgen je gedachten geen aandacht. Dan zijn ze alleen maar achtergrondgeluid. 

Dat was voor mij wel even een andere manier om ernaar te kijken. Ik voel al verschil in hoe ik omga met mijn gedachten. Hoe pijnlijk ze ook zijn. Ik herken ze nu. "Ah, dit riedeltje hebben we al gehad." Ik hoef er niks van te vinden. Ik hoef er niet in mee te gaan. 

Ik verander de focus van de film in een pikdonkere kamer naar een ruimte waarin van alles gebeurt. Niet meer in mijn hoofd, maar in mijn omgeving. In het nu.

En... rust. 

Ik ben niet genezen, maar heb wel wat geleerd. Ik kijk 's avonds geen thrillers meer.

Mijn terugblik op 2016

Pfoeh, 2016. Wat was je heftig. Ik dacht dat 2015 mijn meest intense jaar ooit was, maar 2016 wist het te overtreffen. Voor mijn gevoel overheerste pijn en verdriet, maar tegelijkertijd heb ik bijzonder veel geleerd.

Vorig jaar maakte ik een transformatie door, ik kwam in een heel nieuw spel terecht. Dit jaar ben ik gegroeid als mens en kwam ik wat levels verder. Ik versloeg enkele eindbazen die nu echt als een overwinning voelen. Ik ben zeker niet meer dezelfde persoon als die ik ooit was.

Oud & nieuw bracht ik door met mezelf. Bewust. Als reminder aan zelfliefde en dat ik de enige ben die de keuzes maakt in mijn leven. Mijn thema dit jaar was The Art of Loving. Ik heb het geweten.

 

 

Mijn grootste gebeurtenissen van 2016

 • Ik scheidde officieel van mijn man na een huwelijk van 2 jaar en een relatie van 10 jaar.
 • Ik moest mijn appartement uit in Rotterdam, aan de Maas. Ik baalde en dacht ik niets beters zou vinden. Vervolgens kreeg ik een appartement op de 11e verdieping, net buiten het centrum, met uitzicht op alle Rotterdamse stadsiconen. Vanuit mijn raam leek het een ansichtkaart. 
 • Ik ervaarde het oergevoel van een kind willen. Het was gruwelijk intens, zeker omdat ik het op dat moment niet kon waarmaken door allerlei omstandigheden. Ik heb de bodem gezien. Er was een woensdagochtend waar ik mijn bed niet meer uit kon komen van verdriet. Ik kon en wilde niks meer. Mijn business heeft zeker 4 maanden stilgelegen. Zelfs als ik dit schrijf prikken de tranen achter mijn ogen. Ik heb dit gevoel nooit eerder zo ervaren. Dit is natuur. Oersterk en niks tegenin te brengen. (Voor nu voelt alles rustig gelukkig.)
 • Een bijzondere gebeurtenis die ik hier niet deel i.v.m. privacy van anderen, maar die alles overhoop haalde in mijn leven.
 • Ik verhuisde van Rotterdam naar mijn geboorteplaats Sittard. Ik wilde dichterbij mijn lief zijn. Mensen verklaarden me voor gek. Nog steeds trouwens. Zelfs mijn lief en mijn oma, terwijl ze allebei ontzettend blij zijn dat ik hier ben. Maar ik voel me hier meer thuis dan ik had ik verwacht. Ik ben aan het aarden. Mijn geboortegrond. De cirkel voelt rond. 
  En nee, ik mis Rotterdam niet, maar het heeft wel een plek in mijn hart. Ook daar ben ik thuis.
 • Ik organiseerde het Supertof festival voor zzp'ers. Na die heftige periode wilde ik iets doen waar ik blij van werd, wat me energie zou opleveren. Ik ging voor succes, maar ik had nooit durven dromen dat het zo groot zou worden. 250 tickets. Uitverkocht. Het was waanzinnig. Wat een bijzondere mensen waren op dat moment bij elkaar in één ruimte. Ik voel de liefde nog steeds.
 • Ik overwon één van mijn grootste angsten waar ik al 32 jaar last van had: zingen. Ik weet nu dat 'out of tune' niet bestaat en dat 'I can design my own voice'. Niet dat ik nu op een podium klim om voor een groep te karaoken, maar wie weet wat 2017 brengt.
 • Het besef dat ik echt samen wil zijn met de man met wie ik nu samen ben. Het is nog steeds niet makkelijk, maar jij & ik, dat klopt. <3
13307210_1130327303696958_6281982937837515948_n.jpg

 

Wat 2016 nog meer memorabel maakt

 • Ik deed een businesscruise met Esther Jacobs van Brazilië naar Barcelona, langs Tenerife, Gibraltar en Casablanca, waarvan 9 dagen op de Atlantische Oceaan. Niets dan water. Met af en toe dolfijnen en walvissen. Zo rustgevend. Extra fun was overigens toen ik er op Schiphol achterkwam dat al mijn pinpassen en creditcards nog thuis op scanner lagen. Ik heb het overleefd. ;)
 • De klik op de boot met Nathalie, die ik al kende, maar dit jaar een goede vriendin van me werd. Dankjewel voor alle mooie verhalen, gekke avonturen en wijze lessen. 
 • Ik ging van wonen op 70m2 naar 36 naar 33. Heerlijk overzichtelijk voor mij als minimalist.
 • Ik leerde vuurspuwen. Supervet.
 • "Vrijdag 29 april 2016. De dag waarop ik mijn eerste grijze haar ontdekte." *proest*
 • Ik had een workation van een week op Mallorca, weer met Esther Jacobs. Wat een heerlijk concept om te werken en te chillen in een totaal andere omgeving met nieuwe mensen.
 • Ik zette mijn blog Heartcore op, over alles wat te maken heeft met sex, relaties, liefde, daten en mannelijkheid/vrouwelijkheid. Ik ben er trots op dat er nu al openlijker wordt gepraat over onderwerpen die eerder taboe waren.
 • Ik nam deel aan het jaarlijkse Permanent Bèta Festival. Ik kwam eindelijk tot rust na alle heftigheid. Ik voelde liefde en warmte. Ik kon weer ademhalen.
 • Ik ben een paar levels verder gekomen op het onderwerp 'Geduld'. Niet mijn sterkste punt, maar wow, de lessen die ik leerde... 
 • Trump. Need I say more?
 • Ik deed nog een businesscruise, met Nathalie Bouts, van Madrid naar de Dominicaanse Republiek, via Sint Maarten, Antigua, St. Lucia en Barbados.
 • Ik danste. Hard en veel.
 • Ik ben tot nu toe de onverslagen kampioen Boggle in de verhitte zaterdaggames met mijn moeder en zusje. 

 

12494718_1085483518181337_3211395110461008449_n.jpg

 

Mijn favoriete...

 • concert: Alien Ant Farm. Niet omdat het zo goed was, maar omdat ik even helemaal terug was in mijn jeugd.
 • serie: Downton Abbey. Ja, dit jaar pas ontdekt. 
 • film: Star Wars: The Force Awakens. En Finding Dory, omdat de bioscoopdate zelf zo leuk was. 
 • beeld: 

 

Mijn belangrijkste levenslessen in 2016:

 • Don't forget to fall in love with yourself first.
 • "Don't let other people's fear of moving forward stop you from moving forward." - Eddy Harris Jr
 • Faith is not about everything turning out okay. Faith is about being okay no matter how things turn out.
 • Pain is always there, but suffering is a choice.
 • "Loslaten is met je hart toestaan dat wat je hoofd niet kan vergeten." - De Aandachtgever
 • I didn't come this far to only come this far.
 • The path isn't a straight line; it's a spiral. You continually come back to thing you thought you understood and see deeper truths.
 • This is not a struggle. This is the work.

 

2016, dankjewel.

Hoe besteed je zo weinig mogelijk tijd aan je administratie?

Waarom doe je je hele administratie uit je hoofd als je elk kwartaal exact hetzelfde moet doen? Ja, mij verbaast dat dus.

Ik ben inmiddels 7 jaar zzp'er. Ik kan me dus niet voorstellen dat ik 7 x 4 kwartalen = 28 keer mijn btw zou doen vanuit mijn eigen herinneringen. "Hoe zat dat ook alweer met btw op eten & drinken?" "Damn, ik had eerst A moeten doen in plaats van B." "Oeh, ben ik niks vergeten?"

Dat is toch retefrustrerend? 

Zodra ik dezelfde stap twee keer moet doen, denk ik na hoe ik het slimmer kan aanpakken. Daar besteed ik veel tijd aan op korte termijn, zodat het me op lange termijn uren werk scheelt. 

Voor mijn administratie heb ik al jaren een workflow. Dat is niets meer dan een checklist met élke stap die nodig is. Elke maand, kwartaal en jaar staat tot in detail uitgewerkt met wat er moet gebeuren. Zo hoef ik alleen maar de workflow te volgen. Er zit niks meer in mijn hoofd. Ik heb daarmee alle ruimte en energie voor bijvoorbeeld creatief werk of een gesprek aangaan met volle aandacht.

Wat ook heel belangrijk is: bouw controlemomenten in. Maak je systeem waterdicht, zodat er niks tussen kan vallen.

Stel je voor dat ik 28 keer de btw uit mijn hoofd had gedaan. Alles moeten onthouden. Niks vergeten. Alles opnieuw opzoeken. Fouten herstellen. Vragen stellen aan mijn boekhouder. Geen systeem, dus ik doe maar wat. Elke keer weer anders. Pff. Wat een werk.

2017 staat voor de deur, dus dit is een perfect moment om je administratie eens écht goed neer te zetten. Om het meteen goed te doen vanaf het begin. Liefst digitaal natuurlijk, want tegenwoordig mag je alles opslaan op je laptop van de Belastingdienst en daarna weggooien. Yes. Ik heb dus geen papieren administratie meer. (Uitzondering zijn juridische documenten waarvan het origineel fysiek ondertekend is.)

Wil je voor jezelf aan de slag? Download de workflowtemplate

Makkelijker kan ik het niet maken. ;)

Waarom moet elke uitdaging groter zijn dan de vorige?

We maken onszelf gek. En elkaar. 

In maart startte ik met een businesscoach aan een traject van vier maanden. Superwaardevolle tips die ik allemaal toepaste. Het ging zo hard in april dat ik een doel stelde: ik verdien deze maand € 10.000. Tot mijn verbazing lukte dat ook nog.

Ik deelde mijn succes met mijn coach en de groep. "Wow! Fantastisch! En, wat wordt het komende maand?" Ik dacht alleen maar: "Hoezo? Ik heb nu bewezen dat ik het kan. Klaar."

Mijn coach knipperde met haar ogen. Zij is van het type 'doel 1 is gelukt, eens kijken of me dit nog eens lukt, maar dan beter'.

Ik besefte op dat moment dat ik die competitiedrang niet heb. Niet met anderen en niet met mezelf. 

Ik ben ook niet van het harde werken. Ik ben eigenlijk heel lui. Dat is juist een handige eigenschap, want bij alles wat ik doe bedenk ik: "hoe kan ik dit nóg eenvoudiger / sneller / slimmer voor elkaar krijgen?" Dat is ook nog eens mijn werk geworden. 

Dit is waarom ik mezelf nooit businesscoach noem en niet wil promoten hoe je meer dan een ton per jaar verdient. Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik wil vrijheid en dingen doen waar ik blij van word. Ja, daar heb je geld voor nodig, maar niet elke maand meer dan de vorige.

Het festival dat ik nu organiseer loopt als een trein. Ik heb meer dan 50 mensen geregeld die een sessie geven en meer dan 200 tickets verkocht. Maar voor mij is het geen uitdaging. Iets organiseren gaat me natuurlijk af. Ik vind het vooral tof om te doen en krijg er reteveel energie van.

Het hóeft ook geen uitdaging te zijn. Ik heb bijna al mijn vrienden bij elkaar op één plek in één dag. Dat zijn herinneringen for a lifetime. Nu al.

Er zijn ook mensen die zich 'afmelden' met "volgende keer ben ik er wel bij". Er komt geen volgende keer. Ik voel die drang niet om dit nog een keer te doen. Dan wordt het een trucje. Dan ontstaat het vanuit de intentie om te overtreffen in plaats van zoveel mooie mensen bij elkaar te krijgen.

Shit doen lukt me dus heel goed, maar weet je wat ik pas écht een uitdaging vind? Om mijn leven te stabiliseren. Rust te vinden. Stilte. Alles even z'n gang te laten gaan. Om eens niet te pushen. Dingen te laten. Tien minuten te mediteren. Projecten eenvoudig houden. (Niet: "Dit is een waanzinnig plan en het wordt zó groot en ik ga het vier keer per jaar doen!" Wel: "Laat ik dit eerst eens een keer proberen, daarna zien we wel verder.")

Laat ik daar eerst eens op focussen.

We hebben allemaal onze eigen uitdagingen. Het hoeft niet altijd groot, groter, grootst.